« Haatpropaganda in PVV-tweet: ‘net 2 uren in Duitsland en dan al moord’
Antisemitisme in christelijke leesboekjes over bekeerde joden »

Vals nieuws in PVV-tweets: Obama is moslim! Kanalen Venetië bevroren!

Geen partij koestert zo’n sterk wantrouwen tegen de mainstream nieuwsmedia als de PVV. PVV-politici halen hun nieuws daarom graag uit alternatieve bronnen, zoals twitteraccounts die uitsluitend negatieve berichten verspreiden over moslims, vluchtelingen en de EU. Regelmatig bevatten die berichten leugens.  Tien recente voorbeelden, van komische vergissingen (Kanalen Venetië bevroren! Klimaatverandering is hoax!) tot pure haatpulp waarvoor foto’s van onschuldige mensen zijn misbruikt (Vluchteling verkracht kind in gastgezin).

De alternatieve media waaraan twitterende PVV-politici een deel van hun nieuws ontlenen, bestaan uit accounts als EU Waanzin, Online Magazin en Voice of Europe (‘Real news from a beautiful continent in danger’). Enkele zijn Nederlands, andere internationaal – Voice of Europe is naar eigen zeggen gevestigd in Lissabon en twittert in gebroken Engels. Dagelijks verspreiden ze een reeks berichten, vaak voorzien van foto’s en video, over alle onheil dat islam, vluchtelingen en EU ons brengen. Onheil dat de traditionele media volgens hen verzwijgen.

En ze zijn meer dan een beetje racistisch. Vandaag twittert Online Magazin bijvoorbeeld een video van twee wilde zwijnen die op straat copuleren in Genua. ‘Ze hebben de gewoonten van de nieuwkomers al overgenomen.’

Schakels

Deze politieke pulp- en propaganda-accounts verspreiden behalve eenzijdige en verdraaide berichten ook pure leugens. Vaak gaat het om verhalen die via een lange reeks van schakels de Nederlandse sociale media bereiken. Echte daders en slachtoffers uit echt nieuws worden van nieuwe identiteiten voorzien door gewetenloze propagandisten. En berichten die hun leven beginnen als grap, kunnen worden doorgestuurd als nieuws.

Ook die leugens worden regelmatig doorgegeven door PVV-politici. Terwijl checken  vaak niet moeilijker is dan even het bericht aanklikken voor je op de retweetknop drukt. In de commentaren eronder leggen alerte twitteraars vaak al uit wat er niet klopt, met een link naar het bewijs.

De politici die de leugens van anderen verspreiden, lijken daar weinig gewetenswroeging over te hebben. Rectificeren doen ze vrijwel nooit, ook niet als ze nadrukkelijk op de fout worden gewezen. Dit zijn tien recente voorbeelden.

1 Oorlog in Parijs

In Parijs en andere Franse plaatsen braken begin februari rellen uit na de brute arrestatie en mishandeling van een man (‘Théo L.’)  in de Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois. De reden dat de media de beelden die PVV-kamerlid Fleur Agema doorstuurde naar haar 32.000 volgers niet vertonen, is omdat ze uit mei 2016 stammen. Het gaat om rellen bij protesten tegen de Arbeidswet. Blonde Mevrouw, die de tweet verstuurde, heeft hem inmiddels verwijderd, maar het gaat om dit filmpje.

2 Rellende moslims in Frankrijk nu? Nee, protesten tegen Uber

Moslims in Frankrijk, twitterde het extreem-rechtse account The Free World op 11 februari, bij een video van onlusten op een snelweg. In werkelijkheid laat de video, die ook werd geretweet door PVV-Statenlid Erik Veltmeijer, protesten tegen Uber-taxis zien in januari 2016. 

3 Islamitische symbolen in Obama’s Witte Huis 

Toen Trump het Witte Huis overnam van Obama heeft hij daar eerst alle halve manen en gebedskleedjes uit verwijderd. Onder Obama was het Witte Huis nauwelijks van een moskee te onderscheiden. Het hele verhaal klinkt verzonnen, en dat is het ook. De versie die PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff retweette, staat op een Nigeriaanse nepnieuwssite

4 Utrechtse flat heeft Arabische naam

De Almeerse PVV-politica Annette Raijer stuurde via Twitter een foto rond van een flat met een Arabisch opschrift. Alerte twitteraars wezen haar er direct op dat deze flat in de Utrechtse Marshalllaan verschillende ingangen heeft: boven iedere ingang staat in een andere taal ‘Welkom’: onder andere in het Nederlands, het Turks en het Spaans. Ook na die correctie bleven PVV-politici het bericht retweeten.

5 Vluchteling verkracht 12-jarige dochter gastgezin

Het nieuws, volgens haat-account Online Magazin en geretweet door PVV-gemeenteraadslid en Statenlid Willem Boutkan: een gezin van Italiaanse Gutmenschen nam een vluchteling in huis, die vervolgens hun twaalfjarige dochter verkrachtte en zwanger maakte. Dit is een leugen. De mensen op de foto zijn Italianen – vader, moeder en zoon – die een vluchteling hebben opgenomen. De rest van de video gaat over een ander gezin, in een ander deel van het land, met een dochter die is verkracht door een huisvriend. Niet door de vluchteling op de foto.

6 Burgemeester van Londen deelt 1 miljoen korans uit

De islamitische burgemeester van Londen, Sadiq Khan, bedankt in deze vervalste tweet zijn medewerkers voor het uitdelen van een miljoen gratis korans. Dit bericht is onder meer verspreid door PVV-politici Willem Boutkan en André Elissen. De laatste heeft zijn fout gecorrigeerd.

7 Moslimmigrant pleegt twee uur na aankomst in Duitsland een moord

Het ideale boosmakertje: pas twee uur geleden aankomen in Duitsland, en dan al een moord gepleegd. Het is de ideale illustratie van alle waarschuwingen voor de vluchteling als tikkende tijdbommen of testosteronbom. In werkelijkheid was de dader geboren en opgegroeid in Hamburg; hij was pas een paar uur in Berlijn, waar hij de moord pleegde. Willem Boutkan, die het bericht verspreidde, reageerde laconiek op mijn kritiek: ‘Zet hem maar op je lijstje nepnieuws.’

8 Moslims vandaliseren Zweedse kerk

Moslimmigranten vandaliseren kerk in Zweden door er te poepen, masturberen en islamitische leuzen te schreeuwen. Aldus het bericht dat PVV-Eerste-Kamerlid René Dercksen verspreidde. Overlast was er, maar veroorzaakt door drugsverslaafden, niet door islamitische migranten, aldus de Zweedse krant Dagens Nyheter  in een uitvoerige reconstructie van de affaire (in het Engels).

9 De kanalen van Venetië zijn voor het eerst dichtgevroren

De foto hierboven is een creatie van fotoshopkunstenaar Robert Jahns, de bron een Italiaanse satirische site à la De Speld. Het bericht werd geretweet door de Brabantse PVV-politicus en klimaatscepticus Harry van den Berg, die hier bewezen zag dat de aarde helemaal niet opwarmt.

10 Alleen dwazen geloven mijn peilingen

De peilingen van @Peiling20I7 zijn volgens de peiler zelf ‘as fake as the hell’: ‘Only fools trust my polls.’ Het weerhield Harry van den Berg en andere PVV-politici er niet van ze te delen met hun volgers. 

Lees ook:

Rudy Bouma: Nepnieuws en sociale media als wapen in politieke campagnes. NOS.nl, 24 februari 2017.

7 thoughts on “Vals nieuws in PVV-tweets: Obama is moslim! Kanalen Venetië bevroren!

 1. Ik zou het interessanter vinden als ook eens aandacht werd gegeven uit berichten uit de alternatieve media (en genegeerd door de zittende macht) die wel waar zijn…

  Bv Soros en zijn plannen voor de NWO, UN agenda 21, Clinton en Obama op de payroll van Soros, dat soort dingen. De dingen die ik hier lees zijn te makkelijk, te simpel, niet de moeite waard.

  En ook enige achtergrond en bewijs hoe je bewijst dat iets00000000 vals is (zonder naar de plaats af te reizen en locals te interviewen)

 2. Om nog even dieper in te gaan op het aspect “bewijs”. Van die vermoedelijk tien tot honderd duizenden berichten vind je een handvol de duidelijk niet waar zijn…..
  Wat zegt dat over de overige 99.999%??? Bekentenis, ik weet het ook niet (maar er is een gezegde over rook en vuur)

  Vergat nog het steekwoord “deep state” toe te voegen aan bovenstaande reactie

  • Ik concentreer me op deze website en in mijn onderzoek op geruchten, sagen, hoaxes, en de verificatie van foto en video in socialemediaberichten. Voor de Nieuwe Wereldorde bent u hier aan het verkeerde loket, maar daar zijn voldoende andere platforms voor. De berichten hierboven zijn een greep uit één categorie vals nieuws: leugens van anderen, vaak middels foto en video met valse context, die worden geretweet door PVV-politici. Dat deze tien vals zijn, laat zien hoe kritiekloos zij berichten van anderen verspreiden. Checken was vaak vrij simpel, bijvoorbeeld als iemand beweert dat videobeelden van februari 2017 zijn, terwijl ze aantoonbaar openbaar zijn gemaakt in 2016.

   • Okay, soms zal je geluk hebben en een eerdere publicatie vinden van zo’n filmpje. Maar ik denk dat dat uitzonderingen zijn. Met de komst en vercommercialisering van het internet wordt het feitelijk steeds moeilijker te vinden wat de waarheid is, zeker over politiek getinte zaken. Het is immers zo makkelijk om onwaarheden te verspreiden. Zeker voor grote bedrijven als Google en Facebook. En dat terwijl je de illusie hebt, dat je alles met een paar toets aanslagen kunt vinden.

    • Het is inderdaad heel erg gemakkelijk om onwaarheden te verspreiden. Punt is dat dus politici (mogelijk zelfs: bepaalde politici) dat ook te gemakkelijk en gewetenloos doen zonder eerst de feiten te checken. Van politici, en overheden in het algemeen, mag je toch juist verwachten dat ze op feiten afgaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *