Ingezonden brief in de Daily Telegraph: ‘GEACHTE HEER – Wijlen mijn vriend dokter Alan Ridley was op weg naar een noodgeval. Hij reed met hoge snelheid over een rotonde toen hij een politieauto zag. Hij draaide zijn raam omlaag en zwaaide met zijn stethoscoop. De agent draaide ook zijn raam omlaag en zwaaide met een paar handboeien. Goeie ouwe tijd.’ Een mooie anekdote. En zoals meer anekdotes een verhaal met wisselende hoofdpersonen.
Deze brief werd aangehaald in een lofzang op de brievenrubriek van de Telegraph door Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn (2 jan. 2017). Hij is ondertekend door dokter Peter D. Smart uit Morpeth, Northumberland, en verscheen op 8 september vorig jaar in de Daily Telegraph.
Zwerfanekdote
Het verhaal over de stethoscoop en de handboeien is het soort zwerfanekdote dat vaker opduikt in lezersrubrieken, zoals de ‘ikjes’ op de achterpagina van NRC Handelsblad. In een ingezonden brief in de Times (februari 2014) herinnerde een vrouw zich dat het haar vader overkwam toen hij als huisarts op het Schotse platteland werkte. Maar het verhaal is ook te vinden in Reader’s Digest en zelfs in een geschiedenis van de stethoscoop in het British Journal of Cardiology. De schrijver van dat laatste stuk vrelangt ook terug naar de legendarische good old days toen een arts nog straffeloos zijn auto illegaal kon parkeren door zijn stethoscoop op het dashboard te leggen.
Het verhaal lijkt typisch Brits: alle versies die ik vond stammen uit het Verenigd Koninkrijk. Er bestaat we een Amerikaanse variant: daarin stuurt een automobilist als antwoord op een boete die vergezeld gaat van een foto van zijn nummerbord de politie een foto van het gevraagde aantal dollarbiljetten. De repliek van de politie: een foto van een stel handboeien.
Mooi broodje aap verhaal!
Vrolijke groet,