« De edele wraak van een bespotte jood
‘Welkom bij de HIV-club’: verhaal over naaldprik steekt weer de kop op »

Spook uit horrorfilm The Ring laat Italianen schrikken

Mensen die zich verkleden als Samara, het spook uit de horrorfilm The Ring (witte jurk, lang donker haar dat voor haar gezicht hangt), maken sinds een paar dagen Italië onveilig. Op Sicilië en in de omgeving van Napels veroorzaakten de spoken opstootjes. Sommige Samara’s kregen klappen en moesten door de politie worden ontzet. #Samara spookt ook rond op sociale media. De Italiaanse nazomerhype is nieuws, maar niet nieuw: het is een gaaf voorbeeld van de ludieke folklore van nu, een viraal fenomeen dat zich ook op straat afspeelt.

Het is een van de bekendste spookverschijningen van onze tijd: het bleke meisje dat in een videoband schuilt en dat letterlijk door het televisiescherm heen het huis van haar slachtoffers in kruipt. In de horrorfilm The Ring (2002) heet ze Samara Morgan, in Ringu, het Japanse origineel uit 1998, Sadako. En nu loopt ze dus op straat in Zuid-Italië.

Het begon op 27 augustus in Catania (Sicilië): een vrouw in het wit, haar gezicht verborgen achter lang zwart haar, liep over straat in een woonwijk en liet in een speeltuintje een pop schommelen. Een video en foto’s gingen viraal en al snel verschenen er identieke spoken in andere Italiaanse plaatsen.  

https://twitter.com/chiaraazappala/status/1166858507301400577

Kinderen met stokken

Er volgen meer verschijningen in Catania, en Samara duikt ook op in Palermo. Ook in de regio Napels en in het Zuid-Italiaanse Foggia gingen Samara’s ‘s nachts de straat op. Nieuwsmedia waarschuwden voor klopjachten en lynchpartijen. In Afragola, een voorstad van Napels, werd een meisje dat Samara speelde in elkaar geslagen door jongeren. De politie voorkwam erger.

Bendes van kinderen, gewapend met stokken, gingen op jacht naar Samara. Er gingen verhalen over Samara’s die met messen zwaaiden – en in Torre el Greco (video) bleek dat meer dan een gerucht. Een ander gerucht, dat een voorbijganger een hartaanval kreeg van schrik, blijkt een verzinsel.

Samara Challenge

De nieuwsmedia speculeren: is het een spel, een publiciteitsstunt, zijn de meisjes krankzinnig, is het een nieuwe, gevaarlijke hype – de Samara Challenge?  Op sociale media verschijnen video’s van een dansende Samara en video’s van het spook met een opgewekt muziekje eronder. En grappen, geruchten en speculaties. Zo zouden er in Catania twee Samara’s rondlopen: de ene is krankzinnig geworden doordat haar oichtertje is overleden en haar man ziek is, de andere is ontsnapt uit een gesticht. 

De Italiaanse hype is niet nieuw: in de Verenigde Staten maakten grappenmakers mensen al aan het schrikken door zich uit te dossen als Samara (video). Misschien heeft degene die er in Catania mee begon het daarvan afgekeken, misschien liet ze zich inspireren door de horrorclowns, die de afgelopen jaren ook in Italië opdoken. Eerdere episodes van deze carnavaleske folklore laten zien dat zo’n hype met gemak een paar weken kan voortduren, zo lang de spoken, de spokenjagers, journalisten, socialemediagebruikers en waarschuwende autoriteiten gezamenlijk het vuurtje brandende houden.

Lees ook:

Foto: Anela, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

One thought on “Spook uit horrorfilm The Ring laat Italianen schrikken

  1. Ik verwacht dat er in mijn omgeving ook de vreselijkste verhalen zullen ontstaan wanneer iemand hier op deze manier zou gaan rondlopen.

    Toch heb ik ook deze blogtekst en de verwijzingen met plezier bekeken.

    Vriendelijke groet,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *