« De lifter in de doodskist
De zwangere wielrenner »

Slenderman: het mediummonster leeft

Je loopt door een donker bos. Onder je voeten kraken bladeren. Die jagende ademhaling – ben je dat zelf of is het iemand anders? Iemand die je telkens net niet ziet totdat je hem wel ziet: een onnatuurlijk lange, magere man zonder gezicht. De stalker en kinderrover Slenderman: een boeman voor onze tijd, geboren en getogen op internet. Of leeft hij ook daarbuiten?

In november 2012 ontspint zich een discussie op de Achterpagina van de VPRO-gids. Bestaat Slenderman echt? En hoe ziet hij eruit? Een briefschrijver die ondertekent met ‘Iemand in gevaar’ keek filmpjes van Slenderman op Internet. ‘Maar twee dagen later, toen ik met mijn vader in het bos wandelde, zag ik hem. Ik zag Slenderman. Hij was niet heel dichtbij, maar voor mij te dichtbij. Zover ik kon zien had hij geen gezicht, vier armen en hij was ongeveer drie meter hoog. Ik wreef in mijn ogen en hij was verdwenen.’

Martijn (14 jaar) ontmoette Slenderman om twaalf uur ‘s nachts in de keuken, maar zag slechts twee armen.  Volgens Dave vergist ‘Iemand in gevaar’ zich: ‘Maar wat jij beschrijft klinkt niet als Slenderman. Hij is lang, maar geen drie meter. Hij heeft ook geen vier armen, hij heeft er maar twee met heel veel tentakels.’ Aallyah van 11 heeft hem ook gezien en denkt: ‘Misschien wil hij ons bang maken omdat hij zich alleen voelt.’

De man met de bloedende hand

‘Iemand in gevaar’ zag Slenderman na die eerste ontmoeting in het bos nog zes keer, telkens dichterbij:

Maar net liep ik mijn huis uit via de achterdeur. Via die deur kom je op een pad waarvan de ene kant op een plein uitkomt en de andere op de straat. Helemaal aan de andere kant van het plein stond de Slenderman.  Ik schrok me dood. Ik wreef in mijn ogen in de hoop dat hij weg zou zijn maar hij was alleen dichterbij. Toen zag ik dat hij langzaam dichterbij kwam, zonder een voet te verzetten. Toen werd ik door angst overvallen. Ik rende terug mijn huis in en deed de deur op slot. En daar zit ik dan nu.

Heeft ‘Iemand in gevaar’ dit echt zo gezien, dacht hij (of zij) het maar, of speelt hij een spel en spelen de andere kinderen mee? De naderende boeman lijkt op de man met de bloedende hand, een fopverhaal waarmee basisschoolkinderen elkaar bang maken. ‘Een meisje was alleen thuis, en toen ging de telefoon. Ze hoorde een griezelige stem zeggen: “Ik ben de man met de bloedende hand, en ik ben nog tien straten van je vandaan…”‘ Publiek: ‘Iew! Echt?’ De man belt nog tien keer op, steeds dichterbij, totdat hij voor de deur staat en aanbelt. Holle stem: ‘Ik ben de man met de bloedende hand – heb je een pleister voor me?’

Het verhaal over de man met de bloedende hand prikt zichzelf door, maar verhalen over Slenderman laten de onzekerheid bestaan. Zeker is dat hij bestaat in talloze foto’s, tekeningen, video’s en verhalen en in de fantasie van Slenderfans in de VS, Nederland, Duitsland en andere landen. Geen gekke prestatie voor een boeman die op het moment dat ik dit schrijf zijn vierde verjaardag nog moet vieren.

Verzonnen traditie

Wie de geschiedenis van Slenderman googelt, kan makkelijk de indruk krijgen dat deze stalker en kinderrover niet vier jaar, maar vier eeuwen oud is. Op houtsneden uit de zestiende eeuw, toegeschreven aan de Duitse kunstenaar Hans Freckenberg, die in 1543 spoorloos verdween, zien we een skelet met een onnatuurlijk aantal ledematen een kind stelen en vechten met een ridder.

Die hele historie is echter verzonnen: de houtsneden zijn bewerkingen van prenten van Hans Holbein. In werkelijkheid begon het leven van Slenderman op 10 juni 2009, toen leden van het forum Something Awful elkaar probeerden te overtreffen met fotoshops van paranormale verschijningen. Ene ‘Victor Surge’ plaatste een foto van een groep spelende kinderen met op de achtergrond de dreigende gestalte van Slenderman. Anderen begonnen afbeeldingen en verhalen toe te voegen aan zijn creatie. En na tien dagen stond er al een aflevering op Youtube van wat zou uitgroeien tot de videoserie Marble Hornets, zogenaamd gebaseerd op found footage van een verdwenen student, à la The Blair Witch Project. Een echte speelfilm is in de maak. En dat is lang niet alles.

In 2012 verscheen een gratis game waarin je als speler acht bladzijden moet verzamelen, terwijl je in een donker bos Slenderman probeert te ontlopen. Youtube staat vol met reactievideo’s van pubers die zich een beroerte schrikken terwijl ze het spel spelen, met variaties op de Koreaanse danshit Gangnam Style (Slender Style) en op het nieuwste malle dansje du jour (Slender Shake), en met video’s van jongens die verkleed als Slenderman anderen bang maken. Voor 49,95 euro kun je voor dat doel zelfs een Slenderman morphsuit bestellen, een zwart kunststof pak met stropdas en een soort van nylonkous voor over je gezicht. Of die veel verkocht wordt, is de vraag: Slenderman is in de eerste plaats een boeman voor binnenshuis, met wie je in je eentje de confrontatie aangaat via een computerscherm.

Mediummonster

Dat maakt Slenderman tot een monster voor onze tijd: gecreëerd via sociale media en even alomtegenwoordig als de computerschermen en -schermpjes die ons omringen. Als mediummonster is Slenderman een update van de magnifiek griezelige geest uit de Japanse horrorfilm Ringu (remake:The Ring), die in een videoband huist en tevoorschijn kruipt uit een televisie. Slenderman, met zijn gezicht als een blanco scherm, verandert het beeld in witte ruis als hij je te dicht nadert. Gestalkt worden door Slenderman veroorzaakt slender sickness, een lusteloosheid die doet denken aan die na nachtenlang gamen met energiedrank en pizza als brandstof.

De eerste academische studie van het fenomeen (die is er ook al), beschrijft Slenderman als ‘open source horror’: een griezel die niemands eigendom is en het werk van allen. Maar dat kun je even goed zeggen van de meeste verhalen op deze site: Slenderman behoort tot de folklore, de verhalen van het volk, dus van ons allemaal. Wel nieuw is de verbluffende snelheid waarmee dit complex van verhalen, beelden en rituelen is ontstaan, en het feit dat we dit hele proces door de archieffunctie van het web vanaf het begin kunnen volgen. Zoals knoppen in een natuurfilm binnen enkele seconden openbarsten en in bloei schieten, zie je dan in fast forward een nieuwe horroricoon ontstaan.

Bronnen
 • Baraniuk, Chris (2012). Terrified together: The online myth of Slenderman.
 • Chess, Shira (2012). Open Sourcing Horror: The Slender Man, Marble Hornets, and Genre Negotiations. Information, Communication, & Society 15(3): 374-393.
 • Digital Human (BBC radio, 29 okt. 2012)
 • Know Your Meme
 • The Slender Man Mythos
 • sluiten

  31 thoughts on “Slenderman: het mediummonster leeft

  1. Slenderman bestaat niet. Die kinderen zijn gewoon paranoïde. Ze hoorden van de slenderman en dachten er steeds aan. Ze maakten zichzelf bang.. Ik ging met mijn klas naar kamp voor 3 dagen. We deden een nachtspel genaamd ‘dropping’. Dropping is dat je met een groep wordt geblinddoekt en dan wordt je ergens in het bos wordt afgezet. Dan doet een leerkracht je blinddoek af en moet je het kamphuis vinden. Als slenderman echt bestond dan was ik en mijn groep allaaaaaaang al dood…… Slenderman bestaat NIET.

   • ik zweer, ik zag hem. in het bos in ‘s-heerenberg… ik liep in de nacht met mijn vrienden kattekwaad te veroorzaken. ik liep. verder het bos in, en toen zag ik van 10 meter afstand hem. slenderman. van angst stond ik stil. hij keek naar me. het leek alsof hij zij: i got you. ik rende meteen weg. nu ben ik in shok heraakt en durf ik niet meer in de nacht alleen nog maar uit het raam te kijken. dus hij bestaat.

    • Hij bestaat we hebben hem gezien in de nacht op straat we kwamen langs het schoolplein daar stond hij aan de andere kant we zagen hem en liepen door steeds als we keken was hij dichterbij op een gegeven moment rende we naar huis en deden de deur op slot een uur later hoorde we gebonk op de deur wij deden open en toen gilde we van angst we gooide de deur dicht en gingen cake maken en gaan nooit meer in de avond naar buiten

     Hij bestaat

  2. Ik geloof in slenderman maar meer als gwn mensen die zo’n pak kopen en er dan mee laten schrikken maar niet als vierarmige jongen die overal in het land tegelijk is

  3. Ik heb een paar vragen
   (1) ik zocht een filmpje the story of slenderman. een man zei dat kinderen die iets ergs meegemaakt hebben slenderman zullen tegenkomen en dat hij eerst heel aardig doet en ze dan pakt is dat waar? Wat doet hij met die kinderen? En maken die kinderen die briefjes?

   • Dat klinkt eng. Ik ken dat filmpje niet. Zoals je over Slenderman praat, klinkt het alsof je denkt dat die fantasiefiguur echt bestaat.

  4. Soory ik probeer jullie niet bad te maken maar ik kan kan met geesten praten. eens hat ik een persoon ontmoet een leuke geest was dat. maar hij vertelde me een verhaal iets over een slendermen hij was er onduidelijke en hij aan zijn stem horen was hij bang maar bezorgd dit zei hij: pas op pas op voor slenderman en hij verdween of ik dit niet gelogen ik weet het niet maar ik zeg het je pas op.

  5. slender man bestaat niet en jeff the killer ook niet niet geloofen want het was donker ik ging met mijn zaklamp naar buiten en ik zag niks en nog het bestaat niet dat is een foto en nog een film en game

  6. Doe toch allemaal niet zo bang.
   Slenderman is een creepypasta verhaal.
   Nep dus. En mensen die beweren dat die wel bestaan hebben dit gewoon gedroomt of zoeken aandacht of willen kinderen zoals jullie gewoon bang maken.

  7. Mijn vriendin werd net gillend wakker ze liep met haar zuske door het bos zij ze ze waren tikkertje aan het doen en toen stond er een lange man met lange armen en benen voor haar zonder gezicht en die raakte haar niet aan maar viel haar wel aan ik ken de verhalen van slenderman als mijn broekzak ik volg ze al zo lang ik ze ken maar ik schrok er zelf wel even van ik weet hij bestaat niet het is een versonnen verhaal maar zou het dam tog kunnen dat er een wezen rond loopt die op hem lijkt? Of zou het gewoon een nachtmerrie zijn geweest.

  8. het is gewoon een horror story ik ga heel vaak naar het bos en ook als het donker is en slenderman? neeee nooit gezien

  9. Wees niet bang allemaal,
   Slenderman bestaat niet. Ik ben zoooo vaak buiten ( dag en nacht ) en nog nooit gezien
   Maar soms heb ik dan ik langs de kast loop en ik ziet zwart met een wit hoofd…
   Maar als ik terug loop en kijk zie ik gwn een zwarte jas met een witte sjaal.

   Maak jezelf niet bang, geloof er niet in dan maak je jezelf bang en als je heel bang bent, moet je gewoon alles vergeten en geen slenderman meer spelen en niks over slenderman opzoeken.

  10. ik geloof snel zo’n dingen en eerst ook slenderman, maar laatst op scoutingkamp waren wij verkeerd gelopen tijdens de hike en zaten we van half 11 tot kwart na 12 ‘s nachts in het bos. Als hij echt echt echt bestond dan zou hij in een keer 12 kinderen hebben moeten vermoorden, insclusief Jaap (een verschrikkelijke enge jongen die bij mij op scouting zit). Dat is dus onmogelijk. Ik heb vaak rondgekeken, ik zag geen wit gezicht. We dachten wel soms dat we wat hoorden, maar je weet nooit wat er in zo’n bos rondloopt, het kan evengoed gewoon een eekhoorn zijn ofzo. Maar ik begin toch een beetje te twijfelen. Toen we weg gingen lopen waar we zouden wachten op de leiding (het was inmiddels al iets na middernacht en we hadden een andere leiding aan de telefoon gehad die zei dat we moesten teruglopen naar de bewoonde wereld), merkten we iets heel geks op. We waren op een stukje van de weg waar je aan één kant van de weg een groots uitzicht had. Toen viel ons oog plotseling op een lampje zo’n 40 meter van ons vandaan, dicht bij de plaats waar we hadden gewacht op de leiding. Het was echt VET eng en we liepen snel verder weg van het lampje. Na een kleine 7 meter wandelen vanaf dat punt zagen we aan de andere kant dan dat ene lampje zaklampen van de leiding. Slenderman kán gewoon niet bestaan, anders zouden er 12 dooie kinderen in dat bos in Monschau liggen, maar hij kán ook weer wel bestaan, want wat was dat lampje? Een pedofiel, boswachter, zwerver, knertje (meer in formatie over knertjes ga naar http://www.knertje.nl/) of Slenderman?? Waarschijnlijk zullen we het nooit weten, maar sluit je niet op je in je huis ofzo, als hij echt bestaat, de kans is nog altijd héééééééééééééél klein dat je hem tegenkomt. het komt vast allemaal goed -XXXXXXXX-

  11. Ik geloof dat hij bestaat alleen mijn neefje en broertje niet
   En ik heb veel verhalen erover gehoord

  12. Ik twijfel of hij bestaat ik schat hem tussen een lengte van 2’50 tot 3meter hoogte hij heeft lange armen en benen hij heeft geen gezicht ik ben echt fan van hem! :-) hij heeft een net pak (met stropdas) aan groetjes van Raoul :-)

  13. Bestaat hij of bestaat hij niet???? Het blijft een grote vraag (als je het wilt weten zoek het op) :-)

  14. persoonlijk heb ik slenderman nog nooit gezien, maar ik geloof er wel in& wie er niet in geloofd waarom zouden die mensen liegen?

  15. Hij bestaat niet niemand heeft 4 armen en kan teleporteren als er een film of filmpje is gemaakt met slenderman dan is het even stop gezet en dan gaat het weer verder want dan lijkt het alsof hij is geteleporteerd maar dat is niet zo

  16. Slenderman ik zag hem…ik was alleen thuis.ik belde
   Me vriendin en vroeg of ze kon Chillen.ze kon
   De bel ging en ik ging gewoon naar de deur…
   Het was me vriendin en toen ik langs haar keek
   Zag ik slenderman ik gilde zo hart als ik kon
   Ik bee me ogen dicht entoen ik me ogen ope
   Nee was hij weg zomaar weg..

   Maar dat was vrijdag maandag moest ik weer na school
   En toen ik me fiets pakte en ik was bijna bij schoolen toen zag ik hem weer ij schrok me zo dat ik van me fiets viel.

   En vanaf toen zag ik hem elke week…nu nog steets

  17. Slender bestaat duidelijk niet want als je logisch nadenkt dan is slender geboren in 2009 maar hij kan niet zo groot zijn op 5jarige leeftijd (dit betekent dat hij langer moet leven )maar voor de geruchte van slender bestond hij niet en niemand had hier last van. (En ik las net dat iemand zij hij keek naar mij wat me onlogisch lijkt omdat ie geen gezicht heeft)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *