« De zes vingers van Ochoa en zeven andere sterke WK-verhalen
Plunderaars stelen trouwringen: riskante retoriek over de ramp »

Seks in een spreadsheet

Een man hield zeven weken lang de excuses bij die zijn vrouw aanvoerde om niet met hem te vrijen. De ene keer wilde ze liever naar Friends kijken, de andere keer was ze moe. Hij noteerde ze in een spreadsheet en mailde die bij wijze van afscheid aan zijn vrouw toen die net vertrokken was voor een zakenreis: hij zou haar niet missen. Zijn vrouw nam wraak door de lijst op een van de populairste websites van de VS te zetten. Klinkt als een mop met een baard? Dat is het ook. Toch publiceerden media wereldwijd het als nieuws.

Op 18 juli zette ene throwwwwaway29 haar man te kijk op Reddit.com door de ‘kinderachtige’ spreadsheet te posten die haar man de zeven weken daarvoor had opgesteld: Foto RedditNa een paar dagen werd het verhaal opgepikt door nieuwsmedia, ook in Nederland. Bij het oorspronkelijke bericht op Reddit verschenen in drie dagen meer dan zeshonderd reacties. Ook op andere sites maakt het verhaal veel los. Die discussies gaan niet over de vraag of het waar is, maar over de moraal: heeft de man gelijk met zijn klacht? Had de vrouw hem al veel eerder moeten dumpen? Wat is de beste manier om je liefdesleven op peil te houden?

Stencilmachine

Het verhaal over de statistiek van excuses is een mop met een baard van tientallen jaren: het stamt uit de tijd van de stencilmachine. De getypte versie hiernaast is uit de jaren tachtig, de oudste die ik ken circuleerde al in 1969 in Canada. Een Engelse versie heeft de vorm van een Valentijnskaart en eindigt met de vraag: ‘Do you think we could improve our record this coming year????????’

Er bestaat ook een antwoordbrief van de echtgenote: ‘Yes, honey, ik denk dat we onze score kunnen verbeteren dit jaar – als we allebei meer aan elkaar denken en aan wat we voor de ander doen, in plaats van wat we van de ander kunnen krijgen.’

Bronnen
 • Dundes, A. & Pagter, C.R. (1978). Work hard and you shall be rewarded. Urban folklore from the paperwork empire. Bloomington: Indiana University Press, pp. 16-20.
 • Lans, F. (1989). Groot handboek kantoorhumor. Tekens aan de wand in het kantoor van Nederland. Bruna, p. 14.
 • Seal, G. (1996). The bare fax. Sydney: HarperCollins, p. 77.
 • Smith, P. (1984). The complete book of office mis-practice. Londen: Routledge & Kegan Paul, p. 77.
 • sluiten

  One thought on “Seks in een spreadsheet

  1. Het is maar net of je uitgaat van een tekort of van een teveel. Iemand die iets tekort komt blijft daar mee geconfronteerd, terwijl iemand die teveel ‘moet’ zich waarschijnlijk na het toegeven gaat afvragen waar ze zo moeilijk over deed. De bonussen van een man die zich geliefd voelt zijn oa; aanhankelijker, zorgzamer, opener, meer spraakzaam, hoffelijker, meer complimenteus enz. Daar wordt elke vrouw blij van. Desalniettemin: praat er samen over, kom tot een oplossing ipv gewoon weg te gaan.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *