« Kinderlokkers in witte busjes (1)
Het broodjeaapexperiment »

Scheermesjes in de speeltuin

In een wereld waarin iedereen met iedereen verbonden is via Facebook, kan een plaatselijk bericht uit Illinois een stormpje veroorzaken in Leiden. Scheermesjes in een speeltuin in de VS veranderden in een dag in gevaar voor kinderen in Nederland en Duitsland.

Op maandag 24 maart haalde een peuter van twee in een speeltuin in East Moline, Illinois, zijn hand open aan scheermesjes die opzettelijk op klimrekken en glijbanen waren geplakt. In Nederland nam onder andere Spits het nieuws over, maar bericht en foto’s van de scheermesjes en een bloedende kinderhand gingen ook al snel viraal via Facebook en Twitter.

Een dag later meldde iemand al dat de scheermesjes in de Leidse speeltuin Morschkwartier waren aangetroffen. Beheerder en politie wisten van echter van niets en het bericht over de speeltuin werd van Facebook verwijderd.

‘Welkom in “Ziek” Nederland!’

Maar het nieuws was niet te stuiten. Facebookpagina GeenStijl, 26 maart 2014Zeker niet nadat het verscheen op de Facebookpagina van GeenStijl, met het verhelderende commentaar: ‘Hoe ziek ben je in je hoofd als je scheermesjes gaat vastplakken op speeltoestellen in een speeltuin?’ Omdat er niet bij stond dat die speeltuin zich in Illinois bevond, triggerde dit tweets als ‘Welkom in ‘Ziek’ Nederland! Waar scheermesjes in kinderspeeltuinen aan toestellen worden geplakt!’

De foto’s uit East Moline bereikten via Facebook ook Duitsland, met de sterke suggestie dat ook Duitse kinderen gevaar liepen: ‘Bitte bitte passt auf eure Zwerge auf und checkt vorher die Spielplätze ab! Es gibt echte Idioten da draußen!!’ Volkomen denkbeeldig is dat niet: in het Duitse Düren, nabij Aken, trof men in februari zes mesjes aan in klimtoestellen.

Tropicana

Het gegeven van scheermesjes in speeltuinen is een oude bekende: twintig jaar geleden werd het Rotterdamse zwem- en speelparadijs Tropicana, inmiddels gesloten, al geplaagd door het hardnekkige gerucht dat iemand ooit scheermesjes in de waterglijbanen had gestoken. En in de VS maken ouders zich ieder jaar met Halloween zorgen dat een maniak hun kinderen trakteert op snoep met scheermesjes.

De vleugelslag van een vlinder op een Amerikaanse Facebookpagina kan een storm veroorzaken aan de andere kant van de wereld. Hopelijk blijft het deze keer bij een storm in een glas water.

Update (5 april 2014): Op 1 april waarschuwde de politie van Brookhaven (Pennsylvania) dat ook in een speeltuin in die plaats scheermesjes waren aangetroffen die met duct tape aan speeltoestellen waren bevestigd. Of de dader zich heeft laten inspireren door berichten over het eerdere incident in de VS (folkloristen spreken in zo’n geval van ostension) is niet bekend.

One thought on “Scheermesjes in de speeltuin

  1. De scheermesje in Leiden zijn een hoax. ik heb met die speeltuin gebeld. en hun zeiden ook dat het een hoax was en dat die speeltoestellen op die foto daar niet eens staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *