« Kerststerren: het rode gevaar
Dankbare terrorist waarschuwt weldoeners voor aanslag in Sydney »

Retour afzender: de terrorist die zichzelf een bombrief stuurde

Mannen komen vaker om het leven door eigen stommiteit dan vrouwen, meldden nieuwsmedia deze week. Dat bleek uit de verdeling van de Darwin Awards: een lijst van mensen die door stupide acties het leven lieten. 90 procent is man. Sterkste voorbeeld: de terrorist die zijn bombrief retour kreeg omdat hij er niet genoeg postzegels op had geplakt. Boem. Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde British Medical Journal. Maar: die studie is niet erg wetenschappelijk en het verhaal over de domme terrorist is compleet verzonnen.

Het Kerstnummer van het eerbiedwaardige British Medical Journal (BMJ) is elk jaar gevuld met luchtige onderwerpen. Zo onderzochten drie Deense artsen een paar jaar geleden het Deense broodje aap dat je via je voeten dronken kunt worden: ze zaten drie uur lang met hun voeten in een teil met wodka en constateerden geen enkel effect. De Kerstonderzoeken beantwoorden rare vragen, maar de aanpak is serieus, zegt de redactie.

Hoogtepunt van dit jaar is een studie die zou aantonen dat mannen vaker het leven laten door hun eigen stomme acties dan vrouwen. Bedenker en eerste auteur is Ben Lendrem, een Engelse scholier van vijftien. Hij schreef het artikel met zijn vader en twee van diens collega’s.

Darwin Awards

De gegevens over stomme sterfgevallen vonden Lendrem et al. op de website van de Darwin Awards, die sinds 1993 middels een poll vaststelt wie jaarlijks op de domste wijze de dood vond. De naam is ontleend aan het idee dat de winnaars de menselijke evolutie een dienst bewijzen: door zichzelf te elimineren uit de genenpoel, kunnen ze hun levensgevaarlijke neiging tot stommiteiten niet doorgeven aan het nageslacht. Nominaties worden gecheckt, maar zo nu en dan glipt er een broodjeaapverhaal door de controle.

Winnaar van 1995 was de man die samen met zijn Chevrolet Impala uit 1967 volledig verpulverd werd teruggevonden in Arizona. Hij had zijn auto voorzien van een raket die militaire vrachtvliegtuigen extra power geeft om op te stijgen van een korte landingsbaan. Met deze JATO (Jet Assisted Take-Off) raakte de auto met een vaart van 500 kilometer per uur los van het asfalt, tot hij in zijn vlucht gestuit werd door een bergwand. Het verhaal is nog steeds populair, maar bleek achteraf een urban legend.

Bombrief

De auteurs van het BMJ-artikel hebben naar eigen zeggen alleen geverifieerde Darwin-nominaties meegeteld, maar daarbij toch minstens één broodje aap over het hoofd gezien. Onder de vele koppen in het genre Artsen stellen vast: echte kluns is bijna altijd man, komt één voorbeeld telkens terug: dat van de terrorist die zijn bombrief onvoldoende frankeerde en hem zonder na te denken opende toen hij hem retour kreeg. Dat verhaal is verzonnen.

De Darwin Awards-site vermeldt deze falende terrorist bij de genomineerden voor het jaar 2000, maar noemt het geval onbevestigd. Wel vinden we hier zijn naam: Khay Rahnajet. Googelen op die naam voert ons naar de Amerikaanse broodjeaapbestrijders van Snopes. Volgens hen verscheen het verhaal voor het eerst op 27 november 1994 in het notoir onbetrouwbare Amerikaanse blad The People.

Dat stuk uit 1994 staat niet online, maar een versie die een jaar jonger is wel: op 26 december 1995 verscheen het verhaal in de Weekly World News, een Amerikaanse supermarkttabloid die met onbeholpen zwart-wit fotomontages de ene week onthulde dat er een bommenwerper uit  de Tweede Wereldoorlog was gevonden op de maan en de andere week dat Hillary Clinton een liefdesaffaire had met een buitenaards wezen. Weekly World News, tegenwoordig alleen nog online, is de moeder van alle sites met fake nieuws.

Weekly World News 26 december 1995Waarschijnlijk is deze versie van het verhaal aangemeld als kanshebber voor de Darwin Awards en zo uiteindelijk ook beland in de huidige Kersteditie van het British Medical Journal. Hetzelfde wetenschappelijke tijdschrift dat ironisch genoeg één dag eerder een kritische studie publiceerde over de onbetrouwbaarheid van medisch nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *