« Onrust onder moslims over ‘giftige’ DVD’s
Broodje karper, broodje zwaan, broodje das, broodje aap »

Politie over ‘giftige’ cd’s en dvd’s: Doorlopen mensen, niets aan de hand

Het gerucht over de ‘vergiftigde’ cd’s die de afgelopen weken bij Turkse en Marokkaanse moslims in de bus vielen, heeft nu ook de landelijke nieuwsmedia bereikt. De politie ontkent dat de zendingen vergif bevatten, maar vraagt de ontvangers wel om ze te melden. Het politiebericht roept even veel vragen op als het beantwoordt. Wie moslims bestookt met deze post, is nog niet bekend.

De zaak van de geheimzinnige dvd’s speelt in Nederland sinds eind november. Moslims in verschillende steden, waaronder Rotterdam, Zaandam, Delft, Den Haag en Haarlem, ontvangen per post dvd’s en drukwerk met Turkse of Arabische teksten. Daaruit valt op te maken, zoals ik in mijn vorige stuk over de ‘vergiftigde’ cd’s schreef, dat het gaat om evangelisatie. In de teksten wordt bijvoorbeeld het evangelie van Johannes genoemd.

Politiebericht

Tot voor kort trad de politie niet zelf naar buiten over deze zaak, maar op 11 december verscheen het volgende bericht op de Facebookpagina van de politie Haarlem:

‘Op diverse plekken in Nederland en ook in Haarlem zijn de afgelopen weken bij inwoners van overwegend Turkse afkomst cd’s of dvd’s bezorgd met daarop het bericht dat deze vergiftigd zijn. Tot op heden hebben testen uitgewezen dat hier geen sprake van is. Ook ging er een gerucht op sociale media dat er slachtoffers waren gevallen en er mogelijk zelfs een sterfgeval was in Duitsland. Er blijken echter geen meldingen of sterfgevallen te zijn door dergelijke cd’s/dvd’s.

Krijgt u een cd of dvd thuisgestuurd, bijvoorbeeld zoals op de foto, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844.’

Open vragen

Dit bericht, dat is overgenomen door De Telegraaf en RTV Noord-Holland, roept even veel vragen op als het beantwoordt. Aan de ene kant benadrukt de politie dat in geen van de gevallen gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen en dat er geen slachtoffers zijn.

Aan de andere kant staat volgens de politie op de zendingen ‘het bericht dat deze vergiftigd zijn’. Dat is vreemd: van zo’n tekst zag ik tot nu toe nergens een melding, laat staan een foto. Het lijkt erop dat de politie hier zelf een gerucht verspreidt.

Ook bevat het politiebericht louter ontkenningen. Het geeft zelfs geen begin van een verklaring voor het mysterie. Uit onderzoek naar geruchtenbestrijding blijkt dat een verklaring overtuigender werkt dan de blote mededeling van de autoriteiten dat er geen gevaar dreigt. Dit is ‘Doorlopen mensen, niks aan de hand’, terwijl iedereen over de schouder van de agent kan zien dat er iets bijzonders gaande is.

[update, 13 dec. 2015] ‘Arabische muziek’

Het gaat om ‘zelf gebrande schijfjes met daarop Arabische muziek‘, zei een woordvoerder van de Landelijke Politie tegen het ANP. Wie ze verstuurt is niet bekend.

[Update, 14 dec. 2015] Politie: ‘In één geval mededeling over vergif in de post’

‘In één geval was een zending die bij ons is ingeleverd daadwerkelijk voorzien van een briefje dat er vergif in zat’, aldus politiewoordvoerder Remco Gerritsen desgevraagd. De politie heeft contact met collega’s in Duitsland, waar de cd’s ook zijn ontvangen door moslims.

[Update, 11 april 2016] Onrust door cd’s in Schiedam en Vlaardingen

Begin april 2016 zijn de cd’s bezorgd op verschillende adressen in Schiedam-Noord. De wijkagent vraagt bewoners die er een ontvangen hebben dit te melden via 0900-8844. Voor het eerst is ook een bezorger gezien, aldus een lokale nieuwssite: ‘een oudere man gezien voorzien van een petje met hierop de tekst Jezus. De man schijnt gebrekkig Engels te spreken. De man is in het bezit van een trolly.’

Volgens meldingen van politie en Facebookgebruikers in Vlaardingen zijn de cd’s ook in die gemeente bezorgd.

[Update, 18 april 2016] Meer pogingen tot bekering: Leiden, Nijmegen

De afgelopen dagen werden de cd’s onder meer verspreid in Nijmegen en Leiden. Wie het niet vertrouwde, kon de cd’s inleveren bij de politie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *