Peter Burger

Sinds 1990 doe ik onderzoek naar broodjeaapverhalen of (zoals volksverhaalonderzoekers ze wel noemen) moderne sagen.

Ik werd gegrepen door het verhaalvirus toen ik Nederlands studeerde en gefascineerd raakte door de Middeleeuwse dierenencyclopedie van Jacob van Maerlant. Een wonderlijk mengsel van folklore, wetenschap en moraal, vol draken, zeemeerminnen en eenhoorns. In mijn eerste boek, een bloemlezing uit Jacobs boek der natuur, volgde ik het spoor van zijn verhalen terug naar hun bronnen in de oudheid. Waar kwamen die verhalen over draken en eenhoorns precies vandaan?

Twee boeken gaven die spoorzoekerij een moderne wending. Broodje aap (1978) van de Nederlands-Amerikaanse schrijfster Ethel Portnoy opende mijn ogen voor het bestaan van eigentijdse verhaalfolklore. En uit The Vanishing Hitchhiker (1981) van de Amerikaanse folklorist Jan Harold Brunvand – Mr. Urban Legend – leerde ik dat er een hele wetenschap is die zich met die verhalen bezighoudt.

Ik werd lid van het internationale genootschap dat deze verhalen bestudeert en schreef een reeks boeken: De Wraak van de Kangoeroe (1992), De Gebraden Baby (1995) en De Jacht op de Veluwepoema (2006). De eerste twee verschenen samen als De Gestolen Grootmoeder (1996). Daarnaast schreef ik boeken en artikelen over taal en (samen met Jaap de Jong) een handboek over stijl.

Na een jaar of vijftien als wetenschapsjournalist ben ik nu docent en onderzoeker bij de studie Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Ik leer studenten schrijven over wetenschap en begeleid het factcheckproject. Op 28 januari 2014 promoveerde ik op een onderzoek naar verhalen over misdaad in kranten en in online discussies: Monsterlijke verhalen: misdaadsagen in het nieuws en op webforums als retorische constructies. Meer daarover op deze pagina.

3 thoughts on “Peter Burger

 1. bedankt voor je verhaal bij max over de media berichtgeving rond de oekraine , ben blij dat dat een keer op de nederlandse t.v vertelt is,
  ik vindt dat er gewoon een hetze tegen rusland en met name poetin gevoerd word. nogmaals hartelijk dank voor verhaal op t.v.
  gerard

 2. Genoten van jouw gestolen grootmoeder boek , vooral de brief die een studente aan haar moeder schrijft is meesterlijk mijn favoriet . ook de tentamenvraag van scheltema voor de spijbelende studenten is geniaal.. Als suggestie hoorde ik op de radio van peter van brugge een verhaal van een tandarts die zijn trouwring omsmelt en als vulling gebruikt bij zijn ex-vrouw zodat ze toch zijn trouwring blijft dragen .
  Ik dacht dat dit verhaal waar zou kunnen zijn maar weet het niet zeker .

  Dankbare groet

  • Dank voor de aanmoediging. Het verhaal over de tandarts en de trouwring heb ik nog nooit gehoord. Ik kan me wel een nieuwsbericht herinneren uit 2012 over een Poolse vrouwelijke tandarts, die uit wraak alle tanden van het ex-vriend trok. Dat bericht bleek verzonnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *