In Gabon is een pinksterpastor verdronken toen hij in navolging van Jezus over het water wilde lopen. Een visioen had hem verzekerd dat hij te voet een riviermond kon oversteken. Hij ging onder voor de ogen van een fotograaf die hij had meegenomen om het wonder vast te leggen. Het bericht over zijn lot, dat in 2006 al de wereld rondging, keerde eind 2013 terug in de media. Typisch broodje aap, concluderen verschillende sites. Want waar zijn die foto’s dan? Helaas: die foto’s zijn er. Het raadselachtige verhaal van Armand-Derogy Yamfa, de kapper met de Bijbel.
Sommige verhalen zijn te sterk om waar te zijn. En toch zijn ze waar. Een pinksterpastor is verdronken bij Libreville in het West-Afrikaanse Gabon, omdat hij net als Jezus over het water wilde lopen. Dat meldde het Franse persbureau AFP op 29 augustus 2006. Bron: de Gabonese regeringskrant L’Union. De van oorsprong Amerikaanse pinksterkerken, aldus AFP, hebben sinds het begin van de jaren negentig bijna een tiende van de bevolking van Gabon voor zich gewonnen. Sommige geestelijken claimen wonderen te kunnen doen en zelfs aids te kunnen genezen.
Een hoax?
In deze versie gaat het verhaal voor de eerste keer de wereld rond. Het bereikt onder andere het AD, dat van L’Union een Franse krant maakt, van de pastor een pastoor en van de riviermond (‘estuaire’) een stuwmeer (misschien omdat ‘stuwmeer’ als je het hardop en met een overdreven Frans accent uitspreekt, klinkt als ‘estuaire’).
Een dag later krijgt de verdronken man een naam in de wereldpers: het gaat om de 35-jarige pastor Franck Kabele. Die toevoeging komt voor rekening van de Glasgow Daily Record, waar Engelstalige media die het nieuws brengen naar verwijzen. Het oorspronkelijke artikel uit Daily Record heb ik niet kunnen terugvinden.
Goede verhalen kun je recyclen: eind 2013 duikt het bericht over Kabele opnieuw op op nieuwssites. Het wordt ook massaal gedeeld op Facebook. Maar die herhaling maakt het ook verdacht: verschillende journalisten speuren vergeefs naar meer informatie over Franck Kabele en concluderen daarom dat het hele verhaal een hoax is.
Dat was ook mijn eerste indruk. Maar ik had het mis: de pastor die op het water wilde lopen bestond. Hij heette alleen geen Kabele.
Kapsalon in Lalala
De verdronken pastor heette Armand-Derogy Yamfa, maar was beter bekend onder zijn bijnaam Dony. Hij was 30 jaar oud, kwam uit Kameroen en woonde sinds anderhalf jaar in Gabon. Dony werkte als kapper in de wijk Lalala-à-droite – het klinkt alsof ik het verzin, maar zo staat het in L’Union, die na het eerste bericht op de voorpagina op 29 augustus 2006 de volgende dag een groot achtergrondverhaal plaatste door Jonas Moulenda.
Dony predikte in zijn kapsalon en reisde rond met de bijbel in de hand om het evangelie te brengen en zieken te genezen. Jammer genoeg voor hem moest zijn naaste omgeving daar weinig van hebben. Op zondag 28 augustus 2006 wil hij hen laten zien dat ze zich daarin vergisten.
Met zijn vriend de fotograaf Andy Ibe en een paar anderen vertrekt Dony in een taxi naar het strand. Daar zal hij hen tonen dat hij gezonden is door God en wonderen kan verrichten: net als Mozes zal hij de zee in tweeën splijten en net als Jezus zal hij over het water lopen.
Om vier uur ‘s middags stapt hij het water in. Het is eb, maar terwijl hij verder loopt, worden de golven hoger en trekt de stroming steeds krachtiger aan zijn benen. Hij komt nog een paar keer boven, maar verdwijnt dan onder water.
Er is een foto van Dony’s laatste momenten: een man in het water, zijn handen naar de hemel – not waving, but drowning. En een foto van zijn lichaam op het strand. Twee brandweermannen hebben zijn lichaam geborgen en overgebracht naar uitvaartonderneming Gabosep.
Raadsel
Een week voor zijn dood schreef Dony zijn vader in Kameroen een brief met een raadsel ‘waarvan de oplossing een familie en een land kan helpen’. Een goede herder heeft op een reis waarvan hij niet zal terugkeren een grote hoeveelheid bakbananen bij zich. Hij heeft tien geiten, maar zes van die tien zijn vermomde leeuwen en maar drie zijn geiten. Wat moeten we doen, vraagt Dony aan zijn vader, om die drie geiten en de bakbananen veilig te stellen? ‘Ik verblijf, in de hoop het goede antwoord te vinden, ver van uw ogen maar dicht bij uw hart.’
Een goed verhaal moet je niet doodchecken, luidt een bekend journalistiek motto. In dit geval leverde checken een beter verhaal op.
Mogelijk ook(….) van belang kan zijn dat het betreffende Wonder-verhaal (c.q -Teken) alleen) ontbreekt in het Lucas-
Evangelie. (Jezus Zelf kende-in Principe-Het “Oude”
Testament)