« Mythbusters: hoe wetenschappers onzin in de media kunnen bestrijden
Italiaanse hoaxbusters jagen online op rechts-extremistische haatzaaiers »

Pas op: vallende koeien

Een aanrijding met een koe op een Franse bergweg is hoogstens nieuws voor het plaatselijke sufferdje. Tenzij die koe uit de lucht stort en in haar val een auto plet. Dan wordt een bericht van niks opeens manbijthondnieuws dat ook in Nederland de media haalt. Foto erbij van een dode koe naast een gedeukte auto: het bewijs.  Toch kwam die koe niet uit de lucht vallen. Maar van sommige verhalen wil je gewoon dat ze waar zijn. 

Maandagochtend 27 september zag een Franse automobilist uit Perthus in de Pyreneeën, vlak bij de Spaanse grens, plotseling een koe voor zich op de weg. De klap was zo hard, dat de koe op de motorkap belandde en met een hoorn de voorruit doorboorde. Het dier was dood, de twee inzittenden kwamen met de schrik vrij. De ravage zag eruit, aldus regionale radiozender France Bleu, alsof het beest van een rots op de motorkap was gestort.

Letterlijk uit de lucht

Dit bracht andere journalisten op een idee. Om te beginnen de internetredactie van France Bleu zelf, die de foto op Facebook van het bijschrift voorzag: ‘Het dier is van een rots gevallen.’ De meeste Franse media nemen de versie over waarin de koe uit de lucht valt (ja, hij is ‘letterlijk uit de lucht gevallen’), een enkeling twijfelt, of benadrukt dat het alleen lijkt alsof het dier is neergestort.

Ook de NOS viel voor de mooiste versie van het verhaal:

NOS vallende koe 2 oktober 2015AD.nl bracht het nieuws ook onder de kop ‘Auto total loss door vallende koe van 500 kilo op motorkap’, maar verwijderde even later alert het woord ‘vallende’. Op zustersite HLN.be valt de koe nog wel uit de lucht: ‘De koe liep vermoedelijk boven op de klif te grazen, voordat zij naar beneden viel op de auto.’ Ook BuzzO, de rareverhalenservice van het ANP, laat de koe vliegen: ‘Auto volledig in puin door vallende koe.’

Zwerfkoeien

In de streek waar het ongeluk gebeurde, zijn verwilderde koeien al twintig jaar een plaag. ‘Mensen denken dat die koeien leuk zijn, net als in de Milkareclames’, zegt een bewoner, ‘maar ze zijn gevaarlijk.’ Na het ongeluk maakten de autoriteiten bekend dat ze een twintigtal zwerfkoeien zouden afmaken.

Rest nog te vermelden dat het volgens veel Fransen om een Spaanse koe ging, losgelaten door een roekeloze eigenaar aan de andere kant van de grens, en dat het dier volgens de man die hem doodreed geen koe was, maar een stier.

[Update, 3 okt. 2015] NOS rectificeert

Naar aanleiding van dit blog wijdde de NOS een nieuw bericht aan het ongeluk: Franse koe kwam toch niet uit de lucht vallen.

[Update 5 okt. 2015] Koe vliegt verder in India

Het verhaal over de vliegende koe is inmiddels ook opgepikt door Indiase nieuwsmedia. De Hindustan Times op 4 oktober:

Screenshot Hindustan TimesIn deze video hebben zowel de nieuwslezeres als de foto’s een Indiaas accent:

Met dank aan @mafchauffeur voor de tip. Foto verkeersbord: Arthur Chapman, Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Lees ook het verhaal over de vliegende koe die een vissersboot tot zinken bracht.

 

2 thoughts on “Pas op: vallende koeien

  1. Toen wij in 2013 van Frankrijk naar Nederland voeren is er letterlijk een auto op onze boot gevallen, in volle vaart. Die beelden hebben wel de streekkrant gehaald maar helaas niet het nosjournaal terwijl het eigenlijk spectaculairder wad omdat de 5 kinderen in de auto het ook nog overleefd hebben evenals wij natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *