Waarom heet deze site De Gestolen Grootmoeder?
Sinds 1990 onderzoek ik sterke verhalen. Een van mijn boeken daarover heet De Gestolen Grootmoeder. Dat boek kwam uit in 1996, toen het wereldwijde web was doorgebroken naar het grote publiek en die verhalen zich ook via het net gingen verspreiden. Het was al lang tijd voor een basiskamp op internet – De Gestolen Grootmoeder 2.0. Vandaar deze website.
De grootmoeder uit de titel is de vrouw die met haar dochter en schoonzoon op vakantie ging naar Spanje. Toen ze daar onverwacht haar laatste adem uitblies, wilden ze haar om rompslomp met de autoriteiten te ontlopen op de achterbank naar huis vervoeren. Bij een wegrestaurant ter hoogte van Parijs is de auto gestolen. Nooit meer teruggezien, net als grootmoeder. Dit was, zo rond 1960, een van de eerste verhalen die journalisten en volksverhaalonderzoekers herkenden als een traditioneel verhaal dat telkens weer opdook in kranten. Een broodje aap, zouden we nu zeggen.
Wat kan ik op deze website vinden?
Artikelen en nieuws over broodjes aap, geruchten, hoaxes, mediahypes en andere sterke verhalen. Gruwelijke en grappige, serieuze en onbenullige. Verhalen die de vraag oproepen: kan dit echt waar zijn?
Ik probeer vaak te achterhalen wat er waar van is, maar ook om het spoor van die verhalen te volgen in verschillende landen, tijden en media. Want het mailtje dat je vandaag ontvangt (‘Belangrijk! Doorsturen!’), kan het uiteinde zijn van een ketting die honderd jaar geleden aan de andere kant van de wereld begon.
Wat is een broodje aap?
‘Broodje aap’ is in het Nederlands de gangbare benaming voor sterke, onware verhalen die telkens worden doorverteld. Oorspronkelijk was het de titel van een verzameling van die verhalen door Ethel Portnoy uit 1978. (Hoe zij aan het oerverhaal over het ‘broodje aap’ kwam, vertelt Theo Meder.) Omdat de term zo bekend is, gebruik ik hem op deze site regelmatig, maar eigenlijk geef ik de voorkeur aan sage, een vakterm uit het onderzoek naar volksverhalen. De termen verschillen ook in betekenis: een broodje aap is altijd onwaar, een sage is een traditioneel verhaal waarvan de waarheid ter discussie staat. Daarom heb ik het op deze site ook over verhalen waarvan ik zelf denk dat ze over reĆ«le gebeurtenissen (kunnen) gaan, zoals drugs in je drankje.
Mag ik teksten van deze site overnemen?
Alleen met mijn toestemming. Stuur me even een mailtje.