« Stille Willie en Bleke Jet: een onsterfelijk spookverhaal
De prof die vrouwen niet zag zitten »

Ook Fransen zien struikrovers die high worden van hortensia’s

De hortensiabende heeft zijn werkterrein uitgebreid: behalve in Nederland verdwijnen nu ook in Noord-Frankrijk knoppen en scheuten uit tuintjes. Van de dieven geen spoor, maar de politie denkt dat ze de hortensia’s roken als goedkoop alternatief voor cannabis. Al eerder sloegen de struikrovers toe in Duitsland en Denemarken. Specialisten waarschuwen: hortensia’s bevatten een stof die verwant is aan het gaskamergif Zyklon B. Hoe werd een suffe bloem zo’n mediasensatie?

Sinds 2004 zien Nederlandse tuinbezitters ‘s winters dat iemand heimelijk hun hortensia’s snoeit. Anders dan ik eerder beweerde, blijkt dat geen exclusief Hollands mysterie. Deze week melden Franse nieuwsmedia hortensiaroof in het departement Pas-de-Calais. Dorpsbewoners deden aangifte, de politie stelt een onderzoek in.

Mediawaan

Regionale nieuwssites als die van La Voix du Nord laten foto’s zien die we ook uit Nederland kennen: oudere tuinbezitters wijzen mistroostig naar hun geplunderde hortensia’s. Net als in Nederland ontbreekt echter alle bewijs voor menselijke dieven. Ook zijn nog nergens slachtoffers van het levensgevaarlijke hortensiagif gemeld.

Alle reden om aan te nemen dat dit een geval is van mediawaan: gealarmeerd door berichten in de media zien tuiniers een sinister verschijnsel. Als er al sprake is van verdwenen knoppen, zijn de daders geen drugscriminelen. Een nieuwsvideo op de site van Le Monde laat treffend zien hoe het gerucht zich verspreidt. Als autoriteit wordt een plaatselijke apotheker opgevoerd. Hoe hij weet dat de dieven hortensia’s roken? Hij heeft op internet gelezen dat ze dat in Duitsland ook doen.

‘Drogen-Diebe plündern Blumengärten’: de Duitse connectie

Franse media verwijzen naar Duitsland, waar de hortensiarovers en -rokers al eerder actief waren. Inderdaad: Duitse media kennen de bende al jaren. Bild noemde hortensia’s in 2008 al levensgevaarlijk. En als dit bericht uit de regio Hannover klopt, zou het mysterie daar al sinds de jaren negentig bekend zijn, dus voordat de eerste Nederlandse tuiniers het werk van de geheimzinnige snoeiers opmerkten.

Ook in Duitsland zijn echter in al die tijd nooit dieven gearresteerd of slachtoffers van hortensiavergiftiging gemeld. In Oostenrijk en Denemarken evenmin. In België en Engeland is de hortensiagang nog niet gesignaleerd. Maar nu ook Belgische en Britse media aandacht vragen voor de mysterieuze diefstallen in Frankrijk, kan het niet lang duren voordat ook in die landen tuiniers de bewijzen van illegale snoei zullen zien.

8 thoughts on “Ook Fransen zien struikrovers die high worden van hortensia’s

 1. De twijfel in bovenstaand stuk of er wel knoppen verdwenen zijn vind ik niet terecht. Op afstand beoordelen dat al die tuiniers fantasten zijn is wel erg gemakkelijk. Ikzelf heb in ieder geval dit jaar wel degelijk geconstateerd dat er takken uit de hortensia’s verdwenen zijn. Uit 13 struiken ongeveer 130 takken, dus dan kan er geen sprake zijn van een toevalligheid zou ik zeggen. En ik hoorde van nog minstens één betrouwbaar persoon dat er takken verdwenen waren. Mochten de daders inderdaad de knoppen gebruiken als goedkoop alternatief voor cannabis en daarbij een groot risico lopen dan is er één voordeel: het probleem van de diefstallen zal zichzelf dan oplossen!

 2. De diefstal van takken is eigenlijk weer een nieuwe variant in het horstensia-verhaal. Dat takken worden meegenomen bewijst echter niet dat de knoppen opgerookt worden. Dat deel van het verhaal zit tussen de oren van de slachtoffers. Kunnen de takken niet gestolen worden om ze vervolgens als stekkies op te kweken? Tot nu toe ging het verhaal vooral over verdwenen hortensia-knoppen. De slachtoffers worden niet weggezet als fantasten – we kunnen aannemen dat de knoppen echt verdwenen zijn. Maar… verdwijnen de knoppen niet al jaren omdat ze worden opgevreten door vogels, slakken of knaaggedierte? De meer voor de hand liggende verklaringen worden in het verhaal doorgaans overgeslagen. Bovendien: meerdere deskundigen zeggen dat er te weinig werkzame stof in de knoppen zit om high van te worden tijdens het roken. Goed, ik beweer dit nu even allemaal zonder bronvermelding…

 3. Sorry Paul, ik moet het zorgvuldiger formuleren: ik neem wel aan dat er onderdelen van hortensia’s verdwijnen, maar ga er vanwege de vreemde combinatie van massale verdwijningen en een compleet gebrek aan sporen van menselijke daders van uit dat er geen sprake is van diefstal of vandalisme.
  ‘Waan’ is een onaangenaam woord, maar al weer beter dan het verouderde ‘massahysterie’. Ik vind de betrokken tuiniers geen fantasten, maar denk dat ze op geleide van mediaberichtgeving een fenomeen dat een andere verklaring heeft onjuist interpreteren, net als de burgers van Sasenheim, die onlangs krabbels van glazenwassers op hun gevel aanzagen voor dieventekens.
  Wie die hortensia’s dan echt snoeit? Ik zou graag zien dat de Universiteit van Wageningen daar eens een paar studenten op zette.

 4. Peter, als er spullen uit mijn tuin verdwijnen zonder dat ik daar toestemming voor gegeven heb noem ik dat diefstal. Het feit dat er nooit een dader gesnapt is en dat het massaal gebeurt lijkt me geen reden om het geen diefstal of vandalisme te noemen.
  Ik beweer ook niet dat de knoppen gebruikt worden als alternatief voor cannabis, dit is ook hetgeen ik lees in pers e.d. Maar ik heb nog nooit een persoon gesproken die het zelf rookt/gebruikt. Maar misschien is het wel zo giftig dat dit ook onmogelijk zou zijn. De opmerking van Theo Meder dat de knoppen misschien verdwijnen door vraat van dieren kan ik voor 100 % zeker bestrijden. De takken zijn duidelijk afgeknipt met een snoeischaar en ook nog op een nette en deskundige manier. Ik zie een vogel of muis dat niet doen. Of Pino en/of Ienie Mienie zouden mijn tuin bezocht moeten hebben……

  • Tja, zo blijft de discussie bij gebrek aan meer gegevens voorlopig steken bij wat elk van ons het waarschijnlijkst vindt: jij kunt je niet voorstellen dat die takken niet door mensenhanden gesnoeid zijn, ik niet dat er in een periode van tien jaar in Duitsland, Nederland en nu ook in Frankrijk en Denemarken geen dader betrapt is als er echt zo’n bende zou bestaan. Het wachten is op grondiger onderzoek van recherche en biologen. In afwachting daarvan blijf ik het hortensianieuws monitoren.

 5. Ook bij mij uit de tuin werden Hortensia’s gejat. Het bleek een buurman van een paar huizen verder te zijn die er stekjes van trok.

 6. Ook in mijn voortuin in Zuid Limburg worden de hortensia’s al drie jaar achter elkaar “gesnoeid”. Ik moet zeggen op een deskundige manier. Er worden zo te zien met een scherp snoeimes, ongeveer een derde van alle bloeiende takken afgesneden. Wie het doet is me een groot raadsel. In elk geval geen bekende in mijn omgeving. En ik kan niet zeggen dat ik er blij mee ben. Misschien dat ik toch eens de politie waarschuw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *