« Frazers Gouden Tak: boek over mythen werd zelf een mythe
Reisgids voor Complotland »

Ongelukje: schadeclaim na zwangerschap door aanrijding

Een Italiaanse jongeman heeft een schadevergoeding geëist van een verzekeringsmaatschappij, omdat zijn verloofde onbedoeld zwanger raakte door een aanrijding. In een park in Napels bedreef het stel zonder voorbehoedmiddelen de liefde in een met kranten geblindeerde Fiat Panda. Precies op het moment waarop de man zich tactisch terug wilde trekken, werd het Panda’tje van achteren geraakt door een Fiat Regata. Pas weken later bleek dat niet alleen de Panda schade had geleden: de man wil nu ook een vergoeding voor de huwelijkskosten. 

Dit bericht haalde in juni 1990 de wereldpers. In Nederland verscheen het onder meer in de Leeuwarder Courant en Het Vrije Volk. De bron was La Stampa. Deze Italiaanse kwaliteitskrant ontleende het verhaal aan een verzekeringsagent, die de zaak in de openbaarheid bracht omdat hij zich ergerde aan het misbruik van zijn branche.

De naam van de klager hield hij geheim, maar La Stampa noemde wel de naam en woonplaats van de verzekeringsagent en van de automobilist die de aanrijding had veroorzaakt. Toen de Italiaanse geruchtenonderzoeker Paolo Toselli hen natrok, bleken beiden niet te bestaan.

Mop uit 1907
Dit verhaal werd, in een andere vorm, al als mop verteld in 1907. De volgende versie werd in 1952 opgetekend in New York. Een advocaat vertelt dat een van zijn cliënten een vriendin had, die met hem wilde vrijen zo lang hij haar maagdenvlies maar niet schond. Maar toen hij met haar in bed lag, stormde haar moeder binnen en gaf hem zo’n trap tegen zijn achterwerk dat hij haar niet alleen ontmaagdde, maar ook nog zwanger maakte. ‘Nu claimt hij dat de moeder van het meisje de vader is van haar kind!’

Bronnen
 • Brednich, R.W. (1994). Sagenhafte Geschichten von Heute. München: Beck, p. 232.
 • Burger, P. (1995). De gebraden baby. Sagen en geruchten uit het moderne leven. Amsterdam: Prometheus, pp. 69-71.
 • Cirillo. M. (8 juni 1990). Papà per il tamponamento. La Stampa.
 • Ellis, B. (juni 1990). Sex and the contemporary legend. FOAFTale News nr. 18, p. 7-8.
 • Legman, G. (1968). Rationale of the Dirty Joke. An analysis of sexual humor. New York: Grove Press, p. 467.
 • Mikkelson, D. (25 jan. 2015). Father Renaults Best. Snopes.
 • Toselli, P. (1994). La famosa invasione delle vipere volanti e altre leggende metropolitane dell'Italia d'oggi. Milaan: Sonzogno, pp. 42-47.
 • sluiten

  One thought on “Ongelukje: schadeclaim na zwangerschap door aanrijding

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *