« Terreurbaby: witte of zwarte propaganda?
Pronken met verhalen van een ander »

Nieuws over kannibalisme hapt makkelijker weg dan dat over corruptie

Je denk dat het doodgecheckt is, maar het blijft terugkomen: zombienieuws. Het bericht van deze week over een Nigeriaans restaurant dat mensenvlees serveerde, maakte een jaar geleden ook al een rondje door de media. En toen klopte het evenmin. Wie dieper graaft, ontdekt een complexer verhaal, dat niet over kannibalisme gaat, maar over corruptie.

‘Een lugubere schokkende ontdekking in een Nigeriaans hotel’, meldde Metronieuws op 16 mei. ‘In het restaurant van het hotel vond de politie mensenhoofden en een grote hoeveelheid automatische wapens. Daarnaast bleek dat gasten mensenvlees voorgeschoteld kregen, in plaats van normaal vlees.

De politie kwam de macabere vondst op het spoor na tips van omwonenden. “Elke keer als ik naar de markt ging zag ik vreemde activiteiten bij het hotel”, vertelt een getuige aan BBC News Swahili. “Ongure types liepen in en uit het hotel, het maakte me heel wantrouwig. Deze vondst verbaast me eigenlijk niets.”

Een priester die recentelijk nog bij het restaurant had gegeten moest omgerekend 3 euro betalen voor een stuk vlees, erg veel in een land waar mensen van tachtig cent per dag moeten rondkomen. Hij is geschokt door het nieuws. “Ik had geen idee dat ik mensenvlees voorgeschoteld zou krijgen, en ook niet dat het zo duur is”, aldus de man. De politie heeft tien mensen aangehouden. Het restaurant is voorlopig gesloten.’

Rectificaties

Tot zover Metronieuws. Andere Nederlands nieuwsmedia hebben het bericht over het mensenvleesrestaurant genegeerd. En terecht. De BBC heeft het inmiddels teruggetrokken en ook de Daily Mail en de Telegraph hebben het verhaal van hun sites verwijderd.

Het nieuws dat de BBC in omloop bracht, is de wederopstanding van een verhaal dat ook begin 2014 al rondspookte. ‘Kannibalistisch restaurant serveerde mensenhoofden‘, berichtte AD.nl op 12 februari. Bron: The Independent van diezelfde dag. De inhoud is gelijk aan die uit mei 2015, inclusief het detail van de priester die het vlees verdacht duur vond.

Maar ook in februari 2014 ging het al om zombienieuws: een bericht dat eigenlijk al is doodgecheckt, maar dat desondanks in leven blijft. Waar komt het vandaan? De Vlaamse nieuwssite van De Standaard, die het bericht ook publiceerde, wijst in een uitgebreide rectificatie als schuldige de Nigeriaanse krant Osun Defender aan, die het verhaal al in september 2013 publiceerde. Inclusief de priester die te veel betaalde voor vlees dat volgens de ober ‘heel speciaal’ was. De Standaard: ‘Elke krant baseerde zich op het verhaal van Osun Defender en niemand kon precies vertellen waar het restaurant zich nu bevond, wie de omwonenden waren of welke priester er nu gedineerd had.’

Maar ook de rectificatie van De Standaard klopt niet. Het verhaal begon niet bij Osun Defender en het adres van het mensenvleesrestaurant is wel degelijk bekend: Old Market Road 8 in Onitsha, een stad in de zuidelijke Nigeriaanse staat Anambra. Voor de oorsprong moeten we terug naar 1 augustus 2013, toen de Nigeriaanse politie het Upper Class Hotel in Onitsha binnenviel en in kamer 102 twee mensenhoofden en twee Kalasjnikovs aantrof.

Corruptie

Hoofdverdachte was hoteleigenaar Chief Bonaventure Mokwe. Hij werd samen met zijn echtgenote en tien medewerkers gearresteerd. Dezelfde dag nog moesten de Mokwes in handboeien toekijken hoe de gouverneur van de staat Anambra, Peter Obi, hun drie verdiepingen tellende hotel liet slopen.

Mokwe heeft altijd volgehouden dat de mensenhoofden en de wapens zijn neergelegd om hem te kunnen arresteren. Zijn vijanden, onder wie de gouverneur, wilden op deze manier hun gelijk halen in een conflict over de verkoop van het hotel, aldus Mokwe. Door de sloop van het hotel verdween ook mogelijk ontlastend bewijsmateriaal. Mokwe werd vrijgesproken, eiste een schadevergoeding en ging de politiek in.

Dat het in Onitsha niet ging om kannibalisme, maar om een lokale machtsstrijd waarbij beschuldigingen van rituele moord zijn gebruikt als pressiemiddel, is al in augustus 2013 uitgebreid beschreven in Nigeriaanse media. Dat was dus al ruim een half jaar voor het nieuws, in februari 2014, de wereldpers bereikte. Maar een simpel verhaaltje over menseneters in zwart Afrika hapt nu eenmaal makkelijker weg dan een verslag van een complexe corruptiezaak in Nigeria.

 

One thought on “Nieuws over kannibalisme hapt makkelijker weg dan dat over corruptie

  1. Alleen al die waanzinnige reactie van de priester die het alleen over de prijs van het vlees heeft, die moet je al aan het denken zetten. Een priester nota bene!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *