« ‘Clown gezien? Bel 112!’ Franse politie lacht niet om horrorclowns
Archiefgeheimen: de Britse X-Files »

Nieuws maken met je eigen fikkie: publieke omroep schept clownshype

Het was even spannend of ze het zouden halen voor Halloween, maar ze zijn er: na de VS, Engeland, Italië, Frankrijk en België hebben de horrorclowns Nederland bereikt. In Nieuwegein hield de politie een clown aan die zwaaide met een speelgoedbijl. Het was een practical joke van Man Bijt Hond, die later extra airplay kreeg in de talkshow van Jeroen Pauw. ‘Wordt dit de nieuwe Ice Bucket Challenge?’ vroeg Pauw. De publieke omroep stookte een fikkie, maar schoof de schuld op de sociale media.

Dinsdag 28 oktober 2014 was Clownsdag. Het begon met berichten over een clown die bij een bushalte in Nieuwegein een man neersloeg met een speelgoedbijl. Het ging om een practical joke van Stuk TV, grappenmakers met een populair Youtubekanaal, uitgevoerd op verzoek van het NCRV-programma Man Bijt Hond. Een vrouw die bij de bushalte stond te wachten schrok, maar werd snel gerustgesteld. Een andere getuige belde overstuur de politie. Die was snel ter plaatse en beboette zowel de clown als het slachtoffer.

De politie kon er niet om lachen. Een woordvoerder: ‘Voor hetzelfde geld schiet een agent zo iemand neer vanwege de dreiging.’ Waar dachten de programmamakers dat ze mee bezig waren?

Humor?

De website van Man Bijt Hond legt het uit: ‘Frankrijk is in de ban van de “terreurclowns”. De bewapende clowns vallen mensen lastig. Soms gaat het om echte criminelen, maar vaak om tieners die een grap uithalen. Het is onschuldig begonnen met prank-filmpjes op internet. De makers van Stuk-TV willen kijken of Nederland wél de humor inziet van de griezelclowns.’

Dus: je weet dat die clownsterreur in Frankrijk onschuldig is begonnen met prank-filmpjes, maar dat daar nu ook bewapende criminelen met clownsmaskers mensen angst aanjagen. Je werkt voor een omroep met als slogan ‘Samen op de wereld’, die bezield is van idealen als zorg voor elkaar, en die vanuit haar protestants-christelijke achtergrond ‘op zoek gaat naar verbinding’. Dus je denkt: wij zijn de laatsten om zoiets ook in Nederland te starten wij gaan de burgers van Nieuwegein eens een doodschrik bezorgen door er een clown met een hakbijl op af te sturen.

Clownsfobie

28 oktober was Clownsdag: dezelfde avond hadden NOS en EenVandaag items over de Franse crimi-clowns en in de talkshow van Jeroen Pauw mochten de mannen van Stuk TV nagenieten van hun grap (‘Er waren zeven politiewagens onderweg. Drie daarvan reden met 200 kilometer per uur over de snelweg’). Voor de duiding hadden zowel EenVandaag als Pauw de Vlaamse psychiater Damiaan Denys gevraagd, die gespecialiseerd is in angststoornissen. Denys legde uit dat het masker of de grime die hun gezichtsuitdrukking verbergt clowns zo eng maakt en dat clownsvrees een wetenschappelijke naam heeft, coulrofobie.

Die oude, algemeen-menselijke angst voor clowns verklaart nog niet waarom er nu in verschillende landen enge clowns op straat verschijnen. Daarvoor wijzen de media naar internet: het begon met prank-filmpjes op Youtube. Maar niet in Nederland: hier is het vuurtje aangestoken door Man Bijt Hond en aangeblazen door Pauw. Het was een gaaf voorbeeld van media die een probleem niet alleen rapporteren, maar het ook creëren, en vervolgens doen of hun neus bloedt.

Meer over de horrorclowns op deze site

‘Clown gezien? Bel 112!’ Franse politie lacht niet om horrorclowns (27 okt. 2014)

Clowns met een kettingzaag (20 okt. 2014)

Het jaar van de copy-cat clowns (3 jan. 2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *