‘Toen de man een kijkje nam in de slaapkamer van zijn zoon, was hij verbaasd dat het bed mooi was opgemaakt en alles er zo netjes bijlag. Dan zag hij de enveloppe op het hoofdkussen liggen. “Papa” stond erop geschreven. Hij opende de omslag en las de brief met trillende handen…’ Zo begint een viraal verhaal over vooroordelen dat al een halve eeuw meegaat.
“Liefste papa,
Met pijn in het hart schrijf ik jou. Ik moest wel van huis weglopen met mijn vriendin om een scène met jou en mama te vermijden. Bij Stacy heb ik de echte passie gevonden en ze is zo lief maar ik wist dat jullie haar nooit zouden goedkeuren omwille van haar piercings, tatoeages, strakke kledij en omdat ze zo veel ouder is dan ik. Maar het draait niet enkel om passie, papa. Ze is zwanger. Stacy zegt dat we heel erg gelukkig gaan worden. Ze bezit een woonwagen in het bos en we hebben voldoende brandhout om de winter door te komen. We willen nog veel meer kinderen.
Stacy heeft mijn ogen geopend over het feit dat marihuana eigenlijk onschuldig is. We gaan daarom zelf een plantage aanleggen om te delen met mensen uit de commune en te ruilen voor cocaïne en ecstasy. Ondertussen blijven we hopen dat de wetenschap een middel vindt om aids te genezen zodat Stacy snel beter wordt. Dat verdient ze want ze is zo lief. Maak je geen zorgen papa. Ik ben vijftien en kan voor mezelf zorgen. Op een dag kom ik jou bezoeken zodat je al jouw kleinkinderen leert kennen.
Veel liefs,
Jouw zoon Joshua.
P.S.: Papa, van het bovenstaande is niets waar. Ik zit bij Jason. Ik wilde jou gewoon duidelijk maken dat er veel ergere dingen zijn dan het schoolrapport dat nu op de keukentafel ligt. Bel me wanneer het veilig is om weer naar huis te komen!”‘
Zwanger van een zwarte man
Bovenstaande brief verscheen op 25 november 2014 op de nieuwssite van HLN.be in de rubriek Het leukste van het web. Het is een vertaling van de Engelse versie op Goingviralposts.com. De brief circuleert in verschillende varianten al een halve eeuw. Nieuw is dat de schrijver een zoon is: in alle andere versies die ik ken gaat het om een dochter.
In de jaren zestig verspreidden Amerikanen een brief van een studente aan haar ouders met behulp van schrijfmachine en kopieerapparaat. ‘Xeroxlore’, noemden folkloristen dat. De reeks rampen begint met een schedelbasisfractuur, daarna blijkt ze zwanger, van een zwarte man, die haar ook nog met een geslachtsziekte heeft opgescheept.
In een Nederlands handboek over rapporteren uit 1993 illustreert deze brief op een luchtige manier hoe schrijvers kunnen inspelen op de verwachtingen van hun publiek. Het slot:
Ten slotte wil ik jullie vertellen dat mijn kamer niet in brand is gevlogen, dat ik geen schedelbasisfractuur heb opgelopen, dat ik niet in het ziekenhuis heb gelegen, dat ik niet in verwachting ben, dat ik geen AIDS heb, en dat ik met niemand samenwoon. Maar ik heb wel een 1 voor wiskunde, 1,3 voor sociale bedrijfskunde, 2,2 voor logistiek, en 1,6 voor programmeren en ik hoop dat jullie tegen deze cijfers nu wat anders aankijken.
Veel liefs,
Janneke
PS Ik heb een 9 gehaald voor het keuzevak psychologie.
Die sluier is echt handig tegen de zon
Na 2001 laten Nederlandse en Vlaamse dochter hun ouders schrikken door ze wijs te maken dat een foute Marokkaanse vriend hebben: ‘Jullie zullen Abdul vast geweldig vinden. Hij heeft geen opleiding gehad maar hij is heel ambitieus en hoopt binnenkort zijn eigen benzinestation te openen, als we tenminste dat geld kunnen lenen op mijn naam.’ Ook de angst voor terrorisme laat zijn sporen na:
Hij is ook geïnteresseerd in politiek en is lid van drie Marokkaanse organisaties, maar daar weet ik niet zoveel van, want ik moet altijd even weg wanneer ze bij elkaar komen.
Eergisteren ben ik hem gaan ophalen van het politiebureau, en het was geweldig hoe hij met zijn argumenten drie agenten tegelijk stil kreeg. Hij is heel trots op mij, en hij zegt dat ik met mijn hoofddoekje (ja, dat moet nu eenmaal) veel knapper ben dan de andere vrouwen die hij heeft gehad.
De volgende brief, uit 2005, laat iedere pretentie van realisme meteen varen door de foute vriend voor te stellen als een kruising tussen een Hell’s Angel en en fundamentalistische moslim: hij heeft piercings, tatoeages en een motor, heet Achmed en wil dat zijn vrouw een sluier draagt. ‘Hij wil veel kinderen en zoals je weet is dat ook mijn grootste droom en die sluier is echt handig tegen de zon en tegen de vliegjes…’ Het is bovendien een loverboy: ‘Je zegt altijd dat je van de liefde niet kunt leven, maar omdat Achmed geregeld een paar zeer goede vrienden uitnodigt kan ik toch ook wat meebetalen…’
Zo volgt deze folklore het voorpaginanieuws. Je kunt wachten op de brief waarin een dochter opbiecht dat ze met haar nieuwe vriend is afgereisd naar Syrië.
Update, 23 december 2014: HLN.be heeft het verhaal inmiddels onzichtbaar gerectificeerd. Het begint nu met de zinnen: ‘Deze geslaagde mop leidt momenteel een tweede leven op sociale media. Over de echtheid spreken we ons niet uit, maar we willen ze jullie allerminst onthouden.’