Is die foto echt? Is dat verhaal wel te vertrouwen? Factchecken hoort bij het dagelijks werk van journalisten. En het wordt, voor wie handig gebruik maakt van online bronnen, steeds makkelijker. Op 15 oktober geef ik in Leiden een openbaar college met tips, trucs en sterke verhalen. Ook voor niet-journalisten. Omdat de waarheid te belangrijk is om alleen aan de nieuwsmedia over te laten.
Als je journalisten vraagt naar hun normen, zeggen ze unaniem dat feiten checken het allerbelangrijkst is. In de praktijk gaat het echter vaak mis. Vaak onnodig, omdat factchecken steeds eenvoudiger is geworden door alle zoekmachines, online tools en sociale media.
Nieuwsmedia maken fouten, maar veel daarvan worden razendsnel gecorrigeerd, door journalisten en anderen. Het factchecken beleeft een Renaissance door nieuwe initiatieven als Emergent (geruchten tracken in real time) en Bellingcat (burgerjournalisten onderzoeken op afstand gewapende conflicten).
Scoop of blooper?
In dit college behandel ik basale factcheckmethoden die iedereen kan toepassen en die het verschil kunnen maken tussen een scoop en een blooper. Voorbeelden komen uit mijn eigen praktijk en uit die van de Leidse studenten Journalistiek en Nieuwe Media (Nieuwscheckers).
Het college is in de eerste plaats bedoeld voor JNM-studenten, maar het is openbaar toegankelijk. (Aanmelden: mail p.burger at hum.leidenuniv.nl.)
Tijd: woensdag 15 oktober, 19:00-20:30
Plaats: Lipsiusgebouw, zaal 005, Cleveringaplaats 1, Leiden (routebeschrijving)