« Het schip heette Vrijdag, net als de kapitein, en voer uit op een vrijdag
Het jaar van de copycat-clowns »

Hortensiadieven: Hollands mysterie

De knoppendieven slaan weer toe: de afgelopen weken ontdekten inwoners van Harskamp, Windesheim en Raalte dat hun hortensia’s ‘s nachts gesnoeid waren. De verdenking wijst telkens in dezelfde richting: de knoppen worden gebruikt als goedkope drug. Maar er is nog nooit een dief betrapt. Hortensiaknoppenroof: een Hollands mysterie, in een land dat te klein is voor Bigfoot en een monster als dat van Loch Ness.

De afgelopen weken zijn tientallen hortensia’s in het Overijsselse Windesheim, Heino, Laag Zuthem en Raalte clandestien gesnoeid, meldde RTV Oost op 30 december. Vorige maand was het al raak in Harskamp (gemeente Ede), waar wijkagent Willem Bekken waarschuwde:


Met de jongste verdwijningen ging het hortensiamysterie zijn tiende seizoen in: de eerste illegale snoei-acties werden gemeld in de week voor Kerstmis 2004. Sindsdien doen nieuwsmedia en politie elk jaar verslag van nieuwe gevallen, verspreid over heel Nederland.

Als verklaring is vraat door woelmuizen, herten en andere dieren geopperd, maar het populairst blijft het idee dat de gedroogde knoppen een goedkope drug zijn. Volgens het Trimbosinstituut bevat echter alleen een in Nederland zeldzame Aziatische hortensiasoort de gewenste psychoactieve stoffen, en verkopers of gebruikers van het spul zijn even onzichtbaar als de vermeende dieven.

Hortensia in de winter, http://www.flickr.com/photos/monteregina/Geloven is zien

Ik zet voorlopig mijn geld op een minder spectaculaire verklaring: er is niets bijzonders aan de hand in de tuinen van Harskamp en Laag Zuthem, waar later dit jaar de hortensia’s weer zullen bloeien. Net als bij de geheime tekens die dieven op je huis zouden zetten, zien mensen pas iets sinisters als een tweet van een politieagent of en krantenbericht hen daarvoor heeft gewaarschuwd: geloven is zien.

Hollands formaat

Grotere landen hebben monsters in meren, Bigfoot en de Verschrikkelijke Sneeuwman, aliens die mensen ontvoeren, of geheimzinnige daders die ‘met chirurgische precisie’ koeien verminken. Ons land is daar te klein voor: wij hebben al tien jaar hortensiadieven, we hadden een zomer lang een poema op de Veluwe en dit jaar een Oost-Europese dode wolf die met de auto naar de Noordoostpolder was gekomen.

Hoewel ook Deense tuinbezitters sinds eind 2012 onverklaarbare snoeipartijen melden, blijft het hortensiamysterie toch in de eerste plaats een raadsel van Nederlands formaat.

Update 7 februari 2014: Het is toch geen Hollands mysterie. De hortensiadieven slaan toe in Frankrijk en in Duitsland is het fenomeen mogelijk zelfs ouder dan in Nederland. Zie mijn nieuwe bericht.

Uitgebreider over de hortensiadieven: ‘Inbrekerscodes en hortensiaroof. Hoe de media massawaan verspreiden.’ Skepter, winter 2005 (pdf).

8 thoughts on “Hortensiadieven: Hollands mysterie

 1. Vandaag ontdekten wij dat er ook in onze achtertuin aan de Hortensia takken zijn verwijderd. Muis of mens maakt niet uit. Wel gek.
  in Borger

 2. Misschien ter geruststelling: in augustus 2005 ging een journalist van de Leeuwarder Courant terug naar Aldtsjerk, waar een half jaar daarvoor de hortensiadieven hadden toegeslagen. De hortensia’s hadden er in jaren niet zo mooi bijgestaan. Ik hoop dat het in Borger niet anders gaat.

 3. Bij ons in Goor zijn er ook hortensiastekken gestolen.
  De stekken zijn met een snoeischaar van de moederplant afgeknipt.

  • Bij ons worden ze ieder jaar profesioneel gesnoeit
   Altijd als we half december terug komen uit Spanje.
   Het zijn bij ons echt de stelen want de oude bloemen hebben we dan al meestal verwijdert.
   Ze doen het om en om dus alleen uitgedunt, maar toch, ze zijn in onze tuin als wij er niet zijn.

 4. Vanochtend ontdekten we dat er in onze tuin, waarschijnlijk dit weekend, ongeveer 130 takken uit de hortensia’s (hydrangea macrophylla) zijn geknipt. Ook bij mensen uit het dorp is dit het geval. Drie huizen verder in de straat zijn er ook flink wat takken verwijderd. Het is op een zeer deskundige en nette wijze gedaan, waardoor het waarschijnlijk de meeste mensen niet eens zal zijn opgevallen. Ik ga aangifte doen bij de politie en hoop dat iedereen dat doet zodat duidelijk wordt hoe groot dit probleem is. Het is niet direct een groot probleem dat de takken zijn gestolen want inderdaad is dit niet echt schadelijk voor de plant, hooguit is de bloei dit jaar minder. Maar bedreigend vind ik wel dat de dader(s) in mijn achtertuin zijn geweest en dus echt bewust op zoek zijn geweest naar mijn spullen.

 5. Broodje Aapverhaal of niet, maar in de omgeving van Ommen zijn zowel de Hydrangea macrophylla als de paniculata keurig “gesnoeid ” zonder een hovenier in te schakelen!

 6. Bij ons worden ze ieder jaar weer profesioneel gesnoeit.
  Dat gebeurt nu zeker al 8 jaar.
  We zijn er nog steeds niet achter waar het voor dient.
  Het zijn echt de stelen , want de oude bloemen hebben we dan meestal al verwijderd.

 7. Mijn vrouw betrapte er ‘s nachts een, hij zei een vloek en nam de benen. Dus het is geen broodje aap verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *