« Moderne mythe: de raven van de Tower en het lot van Engeland
Hij rookte in bed. Het redde zijn leven »

Het briefje op de voorruit: sorry – maar niet heus

Bedrog is van alle tijden – net als broodjes aap over bedrog. Deze is al een halve eeuw oud, maar ging afgelopen jaar weer als vers rond via sociale media: ‘Bram komt ‘s morgens naar buiten en ziet tot zijn schrik dat de achterkant van zijn auto helemaal is ingedeukt. De achterlichten zijn kapot, de bumper hangt erbij, maar dan ziet hij tot zijn opluchting een briefje onder de ruitenwisser. Hij haalt het eraf en leest: “Terwijl ik dit schrijf kijken 50 mensen naar me, die gezien hebben hoe ik uw wagen heb aangereden. Ze denken dat ik mijn naam, adres en verzekeringsmaatschappij opschrijf… Maar dat doe ik lekker niet!”‘

Zo verscheen het verhaal in 1984 is een van de vele moppenboekjes-voor-op-het-toilet van Max Tailleur, Soft drukkies. Als mop, zogenaamd waargebeurd verhaal en broodje aap is het al sinds de jaren zestig bekend in de VS: de oudste versie die de urban legend-debunkers van Snopes.com konden vinden, stond al in 1963 in een column van Herb Caen in de San Francisco Examiner. Ook in Engeland, Finland, Duitsland, Zweden en Nederland is het verhaal een klassieker.

In ons land verscheen het verhaal voor zover ik kon nagaan voor het eerst in De Tijd-De Maasbode, op 28 augustus 1965. Hierin krijgt de schadeveroorzaker toch zijn verdiende loon:

De Tijd De Maasbode, 28 aug. 1965

Racistische hoax

De sterkste verhalen sterven niet. Sinds 2012 gaat het oneerlijke briefje rond op Facebook en Twitter, met een nieuw element:

Twitter, 2012De naam ‘Mourad’ maakt van een onschuldige anekdote een racistische hoax.

‘Laat ons samen bidden’

Er bestaat van het oneerlijke briefje ook een variant met een religieuze dimensie. Uit het Limburgsch Dagblad van 25 november 1966:

Limburgsch Dagblad, 25 nov. 1966

Tot slot nog een religieuze variant, maar nu over een eerlijk briefje. Het stond als nieuwsbericht al in de Leeuwarder Courant van 26 augustus 1961, maar is nog steeds populair op christelijke blogs:

Leeuwarder Courant, 26 aug. 1961

 

Foto: pdpics.com (CC0)

Bronnen
  • Burger, P. (1992). De wraak van de kangoeroe. Sagen uit het moderne leven. Amsterdam: Prometheus, p. 70.
  • sluiten

    3 thoughts on “Het briefje op de voorruit: sorry – maar niet heus

    1. Nou ik ken een Mourad die regelmatige de krant heeft gehaald met oplichting. Fraude met betaalpassen, door landgenoten naar Libanon laten bellen met doorkiesnummer van een plaatselijk café en ga zo maar door. De man is van z’n oude adres verdwenen maar nog steeds komen bij de nieuwe bewoners bekeuringen en aanmaningen van Justitie binnen dus hij zwerft nog rond in het land.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *