« Vals nieuws als verdienmodel
Japanse geesten: horror met historie »

Halloween: de horrorclowns zijn terug (en ze rijden in witte busjes)

Clowns zijn eng, witte busjes zijn eng, dus clowns in witte busjes zijn dubbel eng. En dan moet het ook nog Halloween worden. Op Engelse en Franse straten verschenen in oktober opnieuw de horrorclowns die daar een jaar geleden ook al paniek zaaiden. In Frankrijk hield de politie voor een school een clowntje aan van dertien jaar oud. In Engeland zat achter het masker een meisje van achttien. Net als vorig jaar gaat het bij de clownsverschijningen om een mix van geruchten, verzinsels en practical jokes.

Het is net als Halloween een jaarlijks terugkerend ritueel geworden in Engeland en Frankrijk: oktober is clownsmaand. In Frankrijk waarschuwde de politie vorig jaar: zie je een clown – bel het alarmnummer. Net als vorig jaar bevindt het epicentrum van de grappenmakerij zich in het noordwesten. Al op 30 september werden in Boulogne-sur-mer drie meisjes bij de uitgang van hun school belaagd door drie jongens van rond de twintig met clownsmaskers en messen. Het was maar een grap, zeiden ze via hun Facebookpagina tegen regionale krant.

Een clown met een keukenmes

Op 7 oktober pakte de politie een clowntje van 13 op voor een school in Saint-Quentin. Een week later maakte een clown in Sailly-sur-la-Lys zwaaiend met een keukenmes een jongen van 16 aan het schrikken. De jongen sloeg de clown neer en deed aangifte, maar het is ook mogelijk dat hij het verhaal heeft verzonnen.

Zeker verzonnen is het bericht dat in Landrecies drie jongeren werden besprongen door een killer clown. Het nieuws verscheen op een nepnieuwssite, maar werd in drie dagen meer dan 6000 keer gedeeld op Facebook. Ten slotte vertelde een jongetje van elf uit Digoin, in de Jura, dat hij was aangevallen door clowns met honkbalknuppels. Ook in Digoin hebben de clowns hun eigen Facebookpagina.

Onterechte busjesangst

In Engeland vertelde een jongen van een jaar of 11 uit Tonbridge (Kent) op 28 september dat twee mannen in een wit busje hem hadden gevraagd om in te stappen. Een week later vertelden kinderen in dezelfde plaats dat ze mannen hadden gezien met zwarte kleren en witte clownsmaskers. Er verscheen een foto van iemand die aan dat signalement beantwoordde: naar later bleek een meisje van achttien.

Ook in het nabije Tunbridge Wells schrokken kinderen van mannen in een wit busje. De politie beloofde extra surveillance, maar, zei chief inspector Pate tegen de Mirror: ‘Het is belangrijk te begrijpen dat geruchten op sociale media en in de lokale gemeenschap meldingen hebben geproduceerd van mensen in busjes die zich verdacht gedragen. In veel gevallen zijn er geldige redenen voor busjes om vaart te minderen om een adres te zoeken of de weg te vragen.’

Als gevolg van onterechte busjesangst werden in 2014 in Birmingham al eens drie Oost-Europese handelaars in oud metaal gearresteerd die bij een school een meisje benaderd zouden hebben vanuit hun witte busje. Na drie weken maakte de politie bekend dat de mannen onschuldig waren.

Meer over horrorclowns op deze site:
Nieuws maken met je eigen fikkie: publieke omroep schept clownshype
‘Clown gezien? Bel 112!’ Franse politie lacht niet om horrorclowns
Clowns met een kettingzaag
Het jaar van de copy-cat clowns

Foto clownsmasker: 4rank, Flickr (CC BY-NC 2.0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *