« Kettingbrieven: post van het noodlot
Twitterpropaganda: ‘Migranten in Italië eisen tol bij wegversperring’ »

Foto maakt sterk verhaal waar: baby geboren met spiraaltje in knuistje

‘Baby geboren met spiraaltje in de hand’, kopt Ouders van Nu. De foto lijkt het te bewijzen: daarop klemt de pasgeboren Dexter een spiraaltje in zijn rechterknuistje. Dexter was uitgerekend voor 4 mei, ‘Star Wars Day‘: ‘The Force is strong in this one’, zei de verloskundige. Dexter kwam ter wereld hoewel zijn moeder een spiraaltje gebruikte – maar de foto is in scène gezet. Hij is geïnspireerd door verhalen over baby’s die werden geboren met een spiraaltje op hun hoofd of in hun hand. Een gaaf voorbeeld van wat folkloristen ostension noemen: het sterke verhaal is waar gemaakt.

Dexter Benjamin Manuel Tyler is het derde kind van Lucy Hellein (34) uit Texas. Hij werd met de keizersnede geboren op 27 april. Niet gepland, want ze gebruikte een Mirena-spiraaltje, maar wel welkom, vertelde zijn moeder aan de pers. Lucy deelde zelf de foto op Instagram, met de hashtags littlejedi, mirenafail en theforceisstrongwiththisone. 

Na de geboorte van Dexter werd het falende spiraaltje teruggevonden achter de placenta.  Dexters vader of een van de verpleegsters kwam op het idee om het jongetje te fotograferen met het T-vormige stukje plastic in zijn hand. Niet alleen Ouders van Nu, maar ook vele anderen begrepen daaruit ten onrechte dat Dexter ter wereld was gekomen met het voorbehoedmiddel als een trofee in zijn hand geklemd.

Dat ze dat dachten is niet zo vreemd: het verhaal was al bekend, jaren voor deze foto het leek te bewijzen.

Te mooi om waar te zijn

In 1999 wachtte ik in het Leidse Diaconessenhuis naast het kraambed van mijn vrouw tot de weeën zouden beginnen die de geboorte van mijn oudste dochter aankondigden. Om de tijd te doden las ik Too good to be true, een cadeautje van de Amerikaanse broodjeaap-professor Jan Harold Brunvand. Op pagina 202 van zijn verzameling staat het verhaal over de baby die wordt geboren met het spiraaltje in zijn hand. Onmogelijk volgens gynaecologen, zegt Brunvand, omdat het spiraaltje buiten de zak met vruchtwater blijft.

Van deze autoriteiten trekken de verhalen zich echter niets aan. Een paar maanden later vertelde iemand me na een lezing over broodjeaapverhalen dat zijn vrouw het als verpleegkundige zelf had zien gebeuren: de baby verscheen, triomfantelijk, met het spiraaltje in zijn knuist.

Doorzettingsvermogen

Sommige verhalen gaan over vrienden van vrienden, andere worden verteld uit de eerste hand. ‘Ik heb wel eens gehoord dat een kindje dan geboren word met een spiraaltje in zijn handen (maar dat kan ook broodje aap zijn eigenlijk).’ (ZegmaarYes, 2013) Het spiraaltje kan ook opduiken op het hoofdje van de baby: ‘Ik heb zelfs gehoord dat een vriendin van een vriendin van mij zwanger is geraakt ook al had ze een spiraaltje in en toen de baby geboren was stond de vorm van het spiraaltje op zijn voorhoofdje gedrukt. Zielig hè?’ (Marokko.nl, 2004)

Vaak wordt het verhaal verteld als een bewijs van wilskracht: dit kind moest geboren worden. ‘Ik lijk met een groot doorzettingsvermogen te zijn geboren; mijn moeder had een spiraaltje bij mijn verwekking. Bij mijn geboorte zat het losjes op mijn rug geplakt. Het maakte geen schijn van kans om me niet geboren te laten worden […]’ (JAN Magazine, 2015)

Ostension: het verhaal wordt waar

‘Als verloskundige in opleiding assisteerde ik bij de geboorte van een “spiraaltjesbaby”‘, vertelde een vrouw op een Amerikaans zwangerschapsforum, in 2007: ‘Toen het kind geboren werd, hield hij het spiraaltje in zijn hand. It as amazing. Ik wou dat ik hier de foto’s had die zijn ouders toen hebben gemaakt.’ 

Dankzij Dexter en zijn ouders is er nu zo’n foto. Dit is een gaaf voorbeeld van wat verhaalonderzoekers ostension noemen: daden, geïnspireerd door verhalen, die op hun beurt die verhalen waar lijken te maken. En die weer zullen inspireren tot nieuwe verhalen, een ketting zonder eind. 

One thought on “Foto maakt sterk verhaal waar: baby geboren met spiraaltje in knuistje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *