« Paashaas is Duitse immigrant
Het spook van Assen »

Erectie met afstandsbediening

Een Engelsman met erectieproblemen liet zich in een Turks ziekenhuis opereren, aldus een knipsel uit BILD dat over internet zwerft. Sindsdien heeft hij een implantaat dat hij elektronisch kan bedienen en is zijn seksleven weer als vanouds. Maar er is één probleem: telkens als zijn buurman met een afstandsbediening zijn garagedeur opent, activeert dat signaal ook zíjn hydraulische mechaniekje. Artsen in Engeland zitten met de handen in het haar: zij begrijpen niet hoe het Turkse apparaat werkt. 

Ook voor de komst van het wereldwijde web waren er nieuwsmedia die louter verzonnen berichten brachten: dit verhaal debuteerde in de Weekly World News, een Amerikaanse fantasiekrant (‘World War 2 bomber found on the moon!‘) die in druk verscheen van 1979 tot 2007. In Nederland was van 1991 tot 1994 de WWN-kloon De Nieuwe te koop (‘Go-go danseres heeft 3 borsten!’).

Weekly World News, 29 november 1994

Weekly World News, 29 november 1994

Op 18 december 1990 onthulde de Weekly World News het probleem van  dominee Freddie Fisher. Diens buurvrouw Etta Grasmeyer liet behalve haar garagedeur op afstand ook zijn mannelijkheid omhoog gaan. Op 29 november 1994 deed de krant het verhaal nog eens over, nu met een bericht over dominee Alan Nesbet en zijn buurvrouw Ava Herlitz. Deze versie werd in 1995 opgepikt door het Duitse tijdschrift Die Woche, als ‘Leugenverhaal van de Week’.

In 1997 recyclede de Weekly World News het verhaal nog maar eens: nu was de hoofdpersoon dominee Frederic Nussman uit het Duitse Rostock. Zijn buurvrouw heette nog steeds Etta Grasmeyer.

Inbelprogr71396_penisfernbedienungamma

Hierna onderging het verhaal een nieuwe mutatie: in 2006 belde een grappenmaker uit Liverpool het radioprogramma BBC Merseyside om in de uitzending te vertellen over zijn Turkse implantaat, dat problemen veroorzaakte die Britse artsen niet konden oplossen. Deze versie bereikte via nieuwssites een groot publiek en leverde vermoedelijk ook de inspiratie voor het ongedateerde BILD-bericht.

Of dit verhaal verzonnen is door Weekly World News, blijft de vraag. De WWN-redactie recyclede behalve eigen kopij ook urban legends en andere folklore. De inspiratie zou een grap kunnen zijn van de Amerikaanse komiek Bob Hope: ‘My next door neighbor just had a pacemaker installed. They’re still working the bugs out, though. Every time he makes love, my garage door opens.’

Meer Weekly World News: Retour afzender: de terrorist die zichzelf een bombrief stuurde

 

Bronnen
  • Brednich, R. (1996). Die Ratte am Strohhalm. Allerneueste Sagenhafte Geschichten Von Heute. München: C.H.Beck, p. 89.
  • Chapman, B. (1998). Garage Doors and Penile Implants. FOAFTale News nr. 43.
  • sluiten

    One thought on “Erectie met afstandsbediening

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *