« De prof die vrouwen niet zag zitten
Man bijt hond: hoe het nieuws zichzelf in de staart bijt »

Slot aan de brug, sleutel in het water: liefdesbruggen in Nederland

Bezegel je liefde met een slotje aan een brug in Rome, Venetië of Parijs – of in Rotterdam, Purmerend of Oosterwolde. In steeds meer Nederlandse plaatsen hangen verliefde stelletjes hun slotje aan de brug en gooien ze het sleuteltje in het water. De ene gemeente knipt ze eraf, de andere opent zelf een slotjesbrug als promotiemiddel. Van Amsterdam tot Zandvoort: 30 Nederlandse plaatsen met een liefdesbrug.

Het ontstaan van het slotjesritueel gaat schuil achter een berg sterke verhalen, maar voor zover ik voor een eerder artikel kon achterhalen, begonnen stelletjes in Oost-Europa ermee in de jaren tachtig. Nederlandse slotjesbruggen zijn niet ouder dan vier of vijf jaar. In een op de drie plaatsen bestaat de traditie hoogstens een jaar. Zijn alle bruggen die ik hier noem nog in gebruik? Heb ik er een gemist? Laat het me weten in de comments of via de mail.

Liefdesbruggen in Nederland

Amersfoort Op de brug in de Eemhaven hangen slotjes die door de gemeente worden gedoogd tot hun gewicht de brug te zwaar belast (video).

Amsterdam: Slotjes zijn gezien aan de Oosterdokbrug bij NEMO en aan de Magere Brug, maar bekender is de Staalmeestersbrug over de Groenburgwal ter hoogte van de Staalstraat. Hier ontstond in de zomer van 2013 commotie toen een buurtbewoner de trossen hangsloten begon te verwijderen. Maar een publiciteitsstunt van datingsite Relatieplanet.nl, gepresenteerd door Robert ‘All you need is love’ ten Brink, herstelde de liefdesbrug weer in zijn oude glorie (video). Tot 3 juli 2015, toen de gemeente alle slotjes weer liet verwijderen van de ophaalbrug.

Relatieplanet haakte ook in 2010 al in op de slotjesrage door in het Amsterdamse Westerpark een ‘Monument voor de Liefde‘ neer te zetten: een hek waaraan stelletjes een slot met hun namen konden hangen. De sleuteltjes werden niet in het water gegooid, maar aan heliumballonnen naar de hemel gestuurd.

Op Valentijnsdag 2015 werd in het Amstelpark een hek voor liefdesslotjes onthuld. Het gaat om een uitbreiding van het ‘Vindhek’ voor gevonden voorwerpen, ontworpen door kunstenares Annemarieke Weber. De groene helft is voor gevonden voorwerpen, de rode voor de liefde.

Breda: Onhygiënisch, gevaarlijk en ontsierend – in de zomer van 2013 verbood de gemeente Breda de slotjes aan de Hoge Brug over de Nieuwe Haven. Kennelijk hielden niet alle verliefden zich aan dat verbod, want in januari 2014 moesten ze opnieuw worden weggehaald en in 2015 zong Rob van Uden een ode aan de Bredase slotjesbrug: ‘Het water, de stad in, een brug die verbindt. / Laat mij die brug zijn als jij het wat vindt.

Den Haag: Slotjes hangen aan het hek rond de Hofvijver.

Den Helder: In 2011 werd er één liefdesslotje gesignaleerd aan een brug tegenover het Reddingmuseum op de oude Rijkswerf Willemsoord. Hangen er nu meer?

Deventer: Sinds 2013 hangen er love locks aan de spoorbrug over de IJssel.

Dordrecht: Love locks aan de Lange IJzeren Brug (video).

Drachten: Aan de fietsbrug over de Zuiderhogeweg en aan de Piipbrêge over de nieuwe Drachtstervaart. Met Facebookpagina.

Etten-Leur: In augustus 2013 fotografeerde BN/De Stem een slotje aan een brug in het Schoenmakerspark. Van Jacques en Anja, met het jaartal 1974. Hangen er al meer?

Genemuiden Sinds juni 2015 hangen er slotjes aan de nieuwe brug over de Bermsloot.

Goes In Goes hangen er sinds Valentijnsdag 2014 liefdesslotjes aan een hek in de Lange Kerkstraat. Burgemeester Verhulst hing het eerste slotje op.

Groningen: Begin 2014 hingen Jiske en Matthijs een slotje aan de Trompbrug in Groningen. De gemeente liet het meteen weghalen, maar kreeg spijt: op 17 januari besliste wethouder Jan Seton (CDA) dat de Trompbrug een liefdesbrug mag zijn. Hij hing zelf voor de camera een slotje op en beloofde Jiske en Matthijs een nieuw exemplaar. Ook de middenstand is blij: ‘Het café Proeflokaal aan de Amstel dat uitkijkt op de Trompbrug speelt slim in op de kersverse liefdesbrug. Ze verkopen sloten en hebben zelfs een graveermachine. Een slot kost een tientje. “We hebben al heel wat verkocht”, vertelt barvrouw Sophia Roggen. “Ook aan dronken klanten. Want het is een mooi idee, en ook leuk voor de ondernemers.”’ (Dagblad van het Noorden, 3 februari 2014)

Haarlem Aan de Kruisbrug over de Nieuwe Gracht, strategisch gelegen op de route van station naar Grote Markt, hangen de eerste slotjes.

s’-Heerenhoek Op Valentijnsdag 2015 werd in het Zeeuwse ‘s-Heerenhoek de brug over de dorpsvijver getransformeerd tot liefdesbrug. Een van de initiatiefnemers was Prins Carnaval Richard Hazen – Valentijnsdag viel in 2015 samen met carnaval.

Helmond: De brug aan de Kasteel Traverse bij Kasteel Helmond, een populaire trouwlocatie, was een voor de hand liggende keuze.

Hengelo: In januari 2012 werden de eerste slotjes gespot aan het hekje om het Máxima-boompje, op de hoek van de Enschedesestraat en de Brinkstraat.

Leiden: Hoort eigenlijk niet in deze lijst. In 2013 hingen er nog slotjes aan de Grote Havenbrug en aan de Dullebrug, het voetgangers- en fietsersbruggetje over de Oude Rijn, tussen Burcht en Haarlemmerstraat. Maar bij een inspectierondje kon ik er niet een terugvinden.

Meteren: Sinds Valentijnsdag 2014 heeft ook Meteren bij Geldermalsen een slotjesbrug, aan de Koeriersterslaan.

Nijmegen: Slotjes hangen aan de Snelbinder, de brug voor fietsers en voetgangers naast de spoorbrug over de Waal.

Oosterwolde: In oktober 2012 heropende de gemeente het gerenoveerde natuurgebied. Als publiciteitsstunt werd een brug aan het Jardingapad omgedoopt tot liefdesbrug.

Oss: Er hangen slotjes aan de brug in het Elzenhoekpark, tegenover de Tollensstraat. Sinds 2014. Deze slotjes brug heeft zijn eigen Facebookpagina.

Purmerend: Toen de eerste vier slotjes aan de Melkwegbrug hingen, een opvallende, twaalf meter hoge boogbrug voor voetgangers en fietsers, haakte Dagblad Waterland in en beloofde de volgende tien stelletjes een gratis slotje in ruil voor hun verhaal. In september 2013 knipte een overijverige ambtenaar per abuis de eerste tientallen slotjes weg.

Rotterdam: In Delfshaven, bij de Lage Erfbrug, werd op Valentijnsdag 2010 de ‘Lock of Love‘ onthuld, een manshoog hart van smeedijzer. Verliefden kunnen in Rotterdam ook terecht op de Rijnhavenbrug tussen de Kop van Zuid en Katendrecht (die ook een eigen Facebookpagina heeft). Minpuntje: de brug naar Katendrecht heet in de volksmond vanouds weinig romantisch De Hoerenloper. Sinds juni 2015 is het een officiële liefdesbrug: de gemeente Rotterdam staat de slotjes toe en heeft berekend dat de brug er in totaal ongeveer 1250 kan torsen.

Slagharen: In attractie- en vakantiepark Slagharen hangen slotjes aan de Best Friends Forever Bridge.

Sneek: De Pijp aan het Grootzand werd in november 2013 officieel tot liefdesbrug uitgeroepen (video). Sponsor is de gemeente Sneek, die tot de jaarwisseling alle trouwparen een slotje cadeau deed.

Tilburg: De voetgangers- en fietsersbrug over de Piushaven. De traditie bestaat sinds eind 2012; het eerste slotje werd opgehangen door Thomas Michielsen, destijds pabo-student en barman.

Utrecht: Slotjes hangen aan de Hogeweidebrug (‘Gele Brug’) bij de Vleutenseweg en in het oude centrum aan de Krommerijnbrug bij het Ledig Erf. In januari 2014 werd ook de Wittevrouwenbrug in gebruik genomen. Ook hangt er sinds oktober 2014 één slotje (‘Judith & Alex’) aan een brug in het Maximapark in Leidsche Rijn. ‘Is er dan zo weinig liefde in de Vinex?’, verzuchtte een twitteraar.

Valkenburg (Limburg) Het houten Old Hickory-bruggetje, de plaats waar de Amerikanen in 1944 de Geul overstaken, is nu ook een liefdesmonumentje.

Zandvoort: Sinds 9 oktober 2013 dient een hek op het Badhuisplein als ‘Wall of Love’. Geliefden kunnen hier na een strandwandeling hun sleuteltje in de Noordzee gooien.

Zwaag Op Valentijnsdag 2015 werd een liefdesmonument onthuld in het Noord-Hollandse Zwaag.

Zwolle Aan de Spinhuisbrug in de Zwolse wijk Diezerpoort hangen liefdesslotjes.

Wikipedia houdt een lijst bij van liefdesbruggen over de hele wereld.

Meer lezen over oude en nieuwe Valentijnstradities:
1951: Nederlandse bloemisten vinden Valentijnsdag uit

6 thoughts on “Slot aan de brug, sleutel in het water: liefdesbruggen in Nederland

  1. Ik vraag me af hoe lang de voetgangersbrug over de seine al als slotjesbrug dient. Ik kan me namelijk herinneren dat er de eerste keer dat ik daar was, een aantal jaar geleden, nog geen slotjes aan hingen. Inmiddels kraakt het ding door het gewicht van al dat extra staal. Weet jij daar iets over?

    (en wat een geniale site is dit)

    • Volgens de Franse wikipedia hangen ze aan de Pont des Arts sinds 2008. En bedankt voor de aanmoediging.

      • ah, mijn herinnering klopt dan. Tjee wat is dat snel gegaan dan, er past nu nauwelijks nog een slotje bij. En hij is er niet bepaald mooier op geworden.

  2. Pingback: Niet Parijs, maar Rotterdam: Stad van de liefde! »

  3. mijn vriend en ik willen er eentje hangen aan de pier in scheveningen, ik heb al een slot maar weet niet waar ik m niet al t duur kan laten graveren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *