« 25 jaar broodjeaapstudies nu online
‘Als je man voorstelt te paren’: seksadvies uit 1960 »

Dwergstripper bezwangert bruid op vrijgezellenfeest

‘Een Spaanse vrouw ging op haar vrijgezellenfeestje vreemd met een stripper met dwerggroei. Ze raakte zwanger, maar bleef zwijgen over haar ontrouw. Tot de baby werd geboren met, jawel, dezelfde dwerggroei als de stripper.’ Aldus nieuwssite Welingelichte (?) Kringen. Sommige verhalen zijn nu eenmaal te goed om kapot te checken. 

In Nederland is het nieuws verder te vinden in de moppentrommel van WTF.nl en 3FM, in Vlaanderen in de freakshow van HLN.be/bizar. In Engeland passeerde het ook de nieuwsdrempel van grotere media als de Telegraph en de Daily Mail. Dit is zo’n verhaal dat journalisten graag publiceren, al is het tegen beter weten in. Uproxx kondigt het aan als ‘”Ik geloof dit verhaal tot het tegendeel is bewezen”-nieuws’, en de Huffington Post besluiten met de disclaimer dat het een ‘enigszins dubieus verhaal is uit één enkele bron’.  

Anoniem

Eigenlijk heeft het verhaal geen bron: het verscheen op 4 oktober op de Spaanse seks- en sensatiesite LasCincoDelDia, maar die zegt niet wie heeft verklapt dat dit overspeldrama zich heeft afgespeeld in Valencia. Wel verzekert de site dat geschiedenissen zoals deze aantonen dat de werkelijkheid soms vreemder is dan fictie.

Minstens honderd Spaanstalige media namen het nieuws over. Wantrouwen was schaars, maar niet afwezig. Perscriticus Quemalaprensa merkte op dat het verhaal namen en rugnummers ontbeert: het vrijgezellenfeestje zou ‘begin dit jaar’ hebben plaatsgehad, alle personen blijven anoniem, en zelfs het ziekenhuis in Valencia waar het kind geboren werd, heeft geen naam. Bovendien lijkt het wel heel sterk op een klassiek broodje aap.

De zwarte stripper

Het is in Spanje al een jaar of twintig een bekend broodje aap: een blanke Spaanse vrouw, getrouwd met een blanke Spaanse man, bevalt tot ieders verbazing van een zwart kind. Dan moet ze het wel bekennen: ze is na haar vrijgezellenfeest naar bed gegaan met de zwarte stripper die daar optrad. Het verhaal is ook opgetekend in Nederland, de Verenigde Staten en andere landen.

[Update 12 oktober 2014] El Pais nam contact op met de journaliste die als eerste het verhaal over de dwergstripper opschreef en vroeg naar haar bron. De vrouw uit het bericht was ‘een vriendin van een vriendin‘, meer kon ze er niet over zeggen. Informatie uit de derde hand, dichtbij genoeg om vertrouwen te wekken én voldoende ver weg om je zo nodig van te distantiëren: het is een bekende formule. In het Engels worden broodjes aap daarom ook wel FOAFtales genoemd: verhalen van een Friend Of A Friend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *