« Blinde woede treft ‘halal’ HEMA
Iedereen factchecker! Openbaar college (Leiden, 15 oktober) »

De kinderen met inktzwarte ogen: hoe het internet monsters baart

Ze kloppen bij je aan of vragen een lift, en staren je aan met hun inktzwarte ogen, zonder iris of oogwit. Maar hoe ze ook smeken, je kunt ze beter niet binnenlaten of meenemen. Afgelopen maand verscheen een giechelend meisje met koolzwarte ogen aan een echtpaar in een Engels bos, meldt het AD. ‘Haar hoofd was gekanteld naar één kant, waardoor het leek alsof ze was opgehangen.’ Waar komen die kinderen vandaan? Niet uit een andere dimensie of van een andere planeet: ze werden in 1998 geboren op internet.

Het meisje was ongeveer een meter hoog, vertelden de wandelaars die haar op zaterdag 13 september ontmoetten in de Britse regio Cannock Chase (Staffordshire), aldus het AD. ‘Ze bleef ongeveer vijf minuten lang naar ons staren, voordat ze naar een dichtgegroeid stuk gebied met bomen rende. Mijn vrouw wilde haar volgen, maar ik wilde daar niets van weten.’

Alsof ze wachtte op haar verjaardagstaart

Een paar maanden geleden verscheen het meisje in dezelfde streek aan een vrouw die met haar dochter in het bos wandelde: ‘Ze leek niet ouder dan 10 jaar. Ze stond met de handen over haar ogen heen, alsof ze stond te wachten op haar verjaardagstaart.’ Toen het meisje haar handen liet zakken, zag de vrouw dat haar ogen volledig zwart waren. Toen was ze verdwenen.

Beide verhalen stammen van de website van plaatselijke auteur Lee Brickley, een kalende twintiger die Cannock Chase promoot als het paranormaalste plekje in Engeland. Tabloids als de Birmingham Mail en de Daily Star helpen hem daarbij door lezers te vragen hun ervaringen door te bellen. Het meisje met de zwarte ogen zou nu ook rondspoken in een pub en dorpelingen zo bang maken dat ze hun huis te koop zetten en wegtrekken uit het gebied.

Komkommertijd

De herkomst van de kinderen is in nevelen gehuld. Door hun inktzwarte ogen en kleine postuur lijken ze op het stereotype van een alien. Hun verzoek om binnengelaten te worden, herinnert aan vampiers, die – zoals bekend – alleen binnen komen als je ze toestemming geeft en de gedaante kunnen aannemen van een meisje van twaalf.

Lee Brickley ziet verbanden met satanische rituelen die een lokale stam tweeduizend jaar geleden bedreef, maar sluit ook massahallucinatie, veroorzaakt door militaire experimenten, niet uit. En de Daily Star schrikt er niet voor terug om de verhalen te verbinden aan kindermoorden uit de jaren zestig. Anything goes: het is, zei de Engelse journalist en folklorist David Clarke toen ik hem ernaar vroeg, een soort kleine komkommertijd in de aanloop naar Halloween.

Maar de kinderen met zwarte ogen zijn geen verzinsel van Lee Brickley of van de Engelse schandaalpers. Ze werden geboren op internet, in 1998.

Daily Star 2 okt 2014‘We zijn gewoon twee jongetjes’

In 1998 postte de jonge Amerikaanse journalist Brian Bethel op verschillende forums het volgende verhaal. Op een avond zit hij in zijn auto op een parkeerplaats in Abilene (Texas), als er twee jongens van een jaar of twaalf op zijn raam kloppen. Ze hebben geen geld om naar de film Mortal Kombat te gaan, en willen meerijden naar hun moeder.

Degene die het woord doet, spreekt vreemd volwassen Engels voor iemand van die leeftijd, vindt Bethel. Hij aarzelt. De jongen dringt aan: ‘Wij zijn gewoon twee jongetjes.’ En ze kunnen alleen instappen als hij ze binnenlaat, zegt hij. Dan ziet Bethel hun ogen: inktzwart, zonder oogwit of iris. Hij trapt het gaspedaal in en scheurt weg. In zijn achteruitkijkspiegel ziet hij dat de jongens verdwenen zijn.

‘Ik ben een urban legend geworden’

Heeft Bethel, die zich op zijn website laat kennen als iemand met een levenslange hang naar het paranormale, dit echt zo beleefd? Voor de gevolgen maakt het niet uit: zijn relaas riep andere verhalen op, de kinderen met zwarte ogen werden op sites over geesten en ufo’s zo bekend dat er een afkorting in zwang raakte (BEKs: Black-Eyed Kids) en ze inspireerden kunst, zoals de illustratie bovenaan deze pagina. De BEKs waren een instant succes. Eind 1998 kon Bethel al zeggen: ik ben een urban legend geworden. ‘I have people ask me all the time on the Net: “Hey, did you read the ghost story about the guy who saw the black-eyed kids who wanted to get in his car?” “Yeah, that was me.”‘

Daarmee heeft Bethel iets bereikt waar hij zelf al over speculeerde op een forum over magie op 30 juli 1997: een entiteit oproepen en met een collectieve inspanning tot leven brengen, zoals kinderen proberen om voor een spiegel de geest van Bloody Mary op te roepen. Internet, dat mensen verbindt met minder alledaagse interesses, is daar het ideale medium voor. Crowdsourcing en nichemarketing werken ook voor folklore.

De kinderen met zwarte ogen zijn niet de enige monsters die ontsnapt zijn uit het web waarop ze geboren werden. Het zijn de broertjes en zusje van Slenderman.

Slenderman

De kinderen met zwarte ogen missen oogwit en pupillen, en zijn kleiner dan volwassenen; Slenderman is een abnormaal lange man met een blanco gezicht – hij heeft geen neus, geen ogen en geen mond. Net als de BEKs gedraagt hij zich als een stalker zonder duidelijk verleden, motief of doel. En net als de BEKs werd hij geboren op een internetforum, in 2009.

Maar anders dan de zwartogige kinderen heeft Slenderman de sprong naar de mainstream al lang gemaakt: er bestaat een Slendermangame en een aantal films. Dit jaar drong Slenderman nog verder door in de wereld buiten het web, toen twee twaalfjarige meisjes uit Wisconsin probeerden een leeftijdgenootje dood te steken. In opdracht van Slenderman, zeiden ze.

Op het eerste gezicht heel gewone meisjes. Zonder zwarte ogen.

Bronnen
  • Dunning, B. "The Black Eyed Kids." Skeptoid Podcast. Skeptoid Media, Inc.,, 15 Apr 2014. Web. 30 Sep 2014.
  • sluiten

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *