« De duivel gaat uit stelen: een viraal nieuwsverhaal uit de 19e eeuw
De duivelsbaby van Hull House »

De hond in de pot

‘Meisje vindt vermist hondje bij eetkraam’, kopte De Telegraaf op 30 maart. ‘Een nachtmerrie voor een 5-jarig Vietnamees meisje: het kind heeft haar vermiste hondje teruggevonden bij een eetstalletje. Het dier bleek te zijn gekookt en lag klaar voor de verkoop… Het meisje, dat uit het noorden van Vietnam zou komen, zorgde al drie jaar voor haar hond, die ze ‘Flower’ had genoemd. Toen Flower op een dag was verdwenen, zocht het meisje overal naar het dier. Dat leverde echter niets op, tot ze op een dag langs een eetstalletje liep en daar haar geliefde huisdier zag liggen.’

‘Het dier was gekookt en kon elk moment worden verkocht. Een foto waarop het meisje huilend te zien is met haar hondje naast zich, gaat momenteel de hele wereld over.’

Zweem van twijfel

Behalve op de site van De Telegraaf verschenen foto en verhaal ook bij BN De Stem en Metro. Vlaamse sites brachten het nieuws ook, maar met een disclaimer. De Morgen en HLN.be: ‘Dat beweert althans People’s Daily Online, een bekende nieuwssite uit China. Rond dit soort verhalen hangt altijd een zweem van twijfel […].’ VTM: ‘Er kan niet met zekerheid gezegd worden dat de geroosterde hond wel degelijk van het meisje was, maar de hartverscheurende foto verspreidde zich wel als een lopend vuurtje op sociale media en lokte heel wat reacties uit.’

Waar kwam die foto vandaan?

Fotograaf opgespoord

De belangrijkste bron voor dit wereldnieuws was, zoals zo vaak, de Britse Daily Mail. De Mail verwijst naar een bericht van 27 maart op People’s Daily Online, een Chinese site (Google-vertaling), die het op zijn beurt ontleent aan een Taiwanees medium. Maar toen was de foto al twee weken een hit op Vietnamese sociale media.

Niemand weet wie het meisje is of waar ze woont, meldde de Engelstalige site Thanh Nien News al op 16 maart, laat staan wat de naam van de hond is, maar velen nemen aan dat het verhaal zich afspeelt in het noorden van Vietnam, waar dorpelingen regelmatig hond eten. Vietnamese Facebookgebruikers herinnerden zich lievelingsdieren uit hun jeugd, die op een dag door hun ouders geslacht bleken te zijn (een jeugdtrauma dat ook in Nederland niet onbekend is).

Zo’n scenario heeft zich ook hier afgespeeld, bleek toen kort daarna via Facebook de fotograaf werd opgespoordHij is de oom van het huilende meisje en vertelt dat de hond niet zoek was en dat het meisje hem niet terugvond bij een eethuis, maar thuis: haar familie had hem geslacht, op 14 maart. Het meisje kreeg een nieuwe hond en haar oom vond het goed als de foto werd gebruikt in de campagne tegen hondenvlees.

Klassiek

Voordat de foto en het verhaal via de Chinese People’s Daily en de Britse Daily Mail de wereldmedia bereikten, was in Vietnam dus al bekend dat het dier thuis geslacht was. Dat de hond ‘Bloem’ heette en in een eethuis werd teruggevonden, zijn latere toevoegingen, misschien geïnspireerd door het klassieke broodjeaapverhaal over het echtpaar dat met een hondje een Chinees restaurant bezoekt en denkt dat het beestje mee mag naar de keuken voor een traktatie. Dat verhaal stond al in 1971 in de krant: het slachtoffer was een poedel en heette Rosa.

 

Bronnen
  • De geschiedenis van de foto uit Vietnam is gebaseerd op een artikel uit de Saigon Times van 27 maart 2015, 'Dog meat: yes or no?' en op onderzoek van David Tyto Puente voor de Italiaanse anti-hoaxsite Bufale.net, 2 april 2015.
  • Burger, P. (1992). De wraak van de kangoeroe. Sagen uit het moderne leven. Amsterdam: Prometheus, pp. 130-132.
  • sluiten

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *