« ‘Welkom bij de HIV-club’: verhaal over naaldprik steekt weer de kop op
Dodelijke desinformatie: Pavel Krushevan en de Protocollen van Zion »

Dankbaar voor leven lang gratis adem

‘Een 93-jarige man, die herstelde van het ziekenhuis in Italië en werd ontslagen, begon te huilen. Hem werd gevraagd om het industriële beademingsapparaat te betalen. De dokter raadde aan om niet te huilen vanwege de rekening. De oude man zei: “Ik huil niet vanwege het geld dat ik moet betalen, ik heb de middelen om dit alles te betalen. Het is triest dat ik al 93 jaar adem van Gods lucht en ik heb er nooit voor betaald. Ik betaal echter 500 € per dag voor een beademingsapparaat. Weet je hoeveel ik God verschuldigd ben? Ik heb God niet eens één keer bedankt.”‘

Screenshot Facebook: de man op de foto is veteraan Bill Moore, geen Italiaanse coronapatiënt

Het lijkt een verhaal dat past bij de actualiteit, en degene die het op Facebook plaatste, zette er dan ook de hashtags #corona en #covidItaly bij. Maar het verhaal is ouder dan de coronapandemie en de foto heeft niets met het verhaal te maken, ontdekte de Italiaanse folkloriste Sofia Lincos. De man op de foto is de Amerikaanse WO2-veteraan Bill Moore, die in 2015 in het nieuws kwam toen iemand een liefdesbrief terugvond die Moore in de oorlog aan zijn vrouw had geschreven.

Het bericht circuleert bovendien met foto’s van andere grijsaards, die ook niets met het verhaal te maken hebben, ontdekten Indiase factcheckers (evenmin als de man met de markante kop op de foto boven dit stuk, zeg ik er maar voor de zekerheid bij). 

Moslims, christenen en hindoes

Het verhaal over de man die god dankt voor de lucht die hij zijn hele leven gratis heeft ingeademd, spreekt mensen aan van alle gezindten, zag Sofia Lincos. De Nederlandse versie waarmee dit artikel begin, vond ik op de Facebookpagina van een moslim. Maar het zelfde bericht is ook gepost op een katholieke Italiaanse Facebook-pagina, op de Duitstalige Facebookpagina 100% Jesus, in het Arabisch, in het Frans, het Portugees en in andere talen. 

Voor de coronapandemie circuleerde een versie waarin de Italiaan van 93 een man uit Saoedi Arabië is van 78. Van de Nederlandse Facebook-pagina Volg het pad, november 2019:

Een 78-jarige man viel bewusteloos en werd overgebracht naar een privéziekenhuis in Riyad S.A. en daar gaven de dokters hem een dosis zuurstof om hem gedurende 24 uur te ondersteunen.
Na een dag werd hij beter en de dokter gaf hem de rekening van 600 Sr.
Toen hij de rekening zag begon hij te huilen. De dokter vroeg hem om niet te huilen vanwege de rekening, de man antwoordde: “Ik huil niet vanwege het bedrag, ik kan al dit geld betalen. Ik huil gewoon voor het feit dat ik voor slechts 24 uur de toegediende zuurstof 600 Sr. moet betalen. Terwijl ik de frisse lucht van Allah al 78 jaar inadem, en ik heb nooit iets moeten betalen… Weet je hoeveel ik hem schuldig ben?” De dokter liet zijn hoofd zakken en begon te huilen.  Hoeveel jaar hebben wij zuurstof ingeademd zonder Allah te bedanken op een manier die zijn schoonheid waardig is.
Al hamdullilah voor alle zegeningen die wij dagelijks ontvangen.
Al hamdullilahi katheeran. 

Lincos vond versies van het verhaal die teruggaan tot 2003. Daarin danken mensen hun god ook voor andere giften. In een hindoeistische versie dankt een man na een genezen oorinfectie Shiva voor zijn gehoorvermogen. En in de oudste versie die Lincos vond, zegt een man van 70 na een urologische operatie: “Ik huil omdat Allah me 70 jaar lang heeft laten plassen en me nog nooit een rekening heeft gestuurd.”

foto: Neil Moralee (Flickr, CC BY-NC-ND 2.0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *