« Dwergstripper bezwangert bruid op vrijgezellenfeest
Clowns met een kettingzaag »

‘Als je man voorstelt te paren’: seksadvies uit 1960

‘Als je man minder normale handelingen voorstelt: gedraag je gehoorzamend.’  Onder de kop ‘Zo word ik een goede echtgenote’ zijn richtlijnen uit een katholiek schoolboek uit 1960 een hit op Twitter. Ze roepen hilariteit en verontwaardiging op: ‘En weet je wat het ergste is: DEZE MANNEN BESTAAN NOG!’ In werkelijkheid is de tekst niet meer dan vijftien jaar oud en gaat hij meer over het heden dan over het verleden.

Het verleden is een ander land, met vreemde gewoonten. En zoals het goed lachen is om de gebruiken over de grens, kun je je ook vrolijk maken om de achterhaalde moraal van onze ouders en grootouders. De aanwijzingen voor de manier waarop een ideale vrouw haar man ter wille is in de slaapkamer, nu populair op Twitter, zijn het tweede deel van een lijst die al een jaar of vijftien op internet circuleert:

Maak dat het eten klaar is
Maak de zaken op voorhand klaar, de avond voordien als het moet, zodat een heerlijke maaltijd hem opwacht als hij terug keert van zijn werk. Het is een vorm van duidelijk maken dat je aan hem hebt gedacht en je bezorgd bent over zijn noden. De meeste mannen hebben honger als ze thuis komen en het vooruitzicht op een stevige maaltijd (vooral als het hun lievelingskostje is) maakt deel uit van de noodzakelijke warme verwelkoming.

Wees op tijd klaar
Neem voor jezelf een kwartier rust voor hij thuis komt om te ontspannen. Werk uw opmaak een beetje bij, doe een band in je haren en wees fris en bevallig. Hij heeft een zware dag achter de rug samen met mensen die hem overladen met werk en zorgen. Wees dus opgewekt en een beetje interessanter dan laatstgenoemden. Zijn zware dagtaak moet opgevrolijkt worden en daar ligt ergens jouw taak dat het zo wordt.

Breng orde op zaken
Maak nog een laatste ronde door de voornaamste kamers van het huis juist voor je man thuis komt. Verzamel de schoolboeken, speelgoed, papieren enz. en neem nog vlug het stof af op de tafels.

Gedurende de koudste maanden van het jaar
Je moet een gezellig vuurtje aanmaken waarnaast hij zich kan koesteren en ontspannen. Uw man zal het gevoel krijgen van in een ordelijke en rustige haven te zijn aangekomen en dat maakt jou ook gelukkig. Voor zijn comfort zorgen bezorgt jou een enorme persoonlijke voldoening.

Breng het geluid op een minimaal niveau
Bij zijn aankomst zet je best al het geluid af van wasmachine, droogkast of stofzuiger.
Probeer de kinderen kalm te krijgen.

Wees blij hem te zien. Verwelkom hem met een warme glimlach en toon de oprechtheid van uw wil om hem te bevallen.

Luister naar hem
Het zou kunnen dat je een dozijn belangrijke zaakjes aan hem wilt vertellen, maar daarvoor is zijn thuiskomst niet het geschikte moment. Laat hem eerst spreken, herinner je dat zijn onderwerpen belangrijker zijn dan de uwe. Maak ongeveer dat het zijn avond wordt.

Maak nooit je beklag als hij laat thuis komt
Klaag nooit als hij laat thuis komt voor de maaltijd of zelfs als hij de hele nacht wegblijft. Bekijk het als kleinschalig in vergelijking met wat hij heeft moeten doorstaan gedurende de dag. Instaleer hem comfortabel. Vraag hem zich te ontspannen in de zetel of te gaan rusten in bed. Maak een warme of frisdrank klaar.
Schud de kussens op en stel voor zijn schoenen uit te trekken. Spreek hem aan met een zachte, vredelievende en plezante stem. Stel hem geen vragen wat hij heeft gedaan en twijfel nooit aan zijn oordeel of zijn rechtschapenheid. Denk er aan dat hij de meester is in huis en uit deze functie zal hij steeds zijn wil uitoefenen met eerlijkheid en waarheid.

Wanneer hij klaar is met eten, ruim de tafel af en doe vlug de afwas Als je man vraagt om te helpen wijs zijn voorstel af want hij zou zich kunnen verplicht voelen om het steeds weer te doen en na een zware dagtaak heeft hij geen nood aan extra werk.
Zet hem aan om zich aan zijn favoriete bezigheden te wijden. Toon je interesse hiervoor zonder hem het gevoel te geven dat je op gelijke voet komt op zijn gebied. Als je zelf kleine bezigheden hebt, doe ze zonder praten en storen, want zijn interessepunten zijn meestal belangrijker dan die van de vrouw.

Uiteindelijk de avond
Breng het huis in orde zodat het klaar is voor de volgende morgen. Denk er aan eventueel een ontbijt op voorhand klaar te maken. Het ontbijt van je man is uiterst belangrijk als hij op een positieve manier zijn zware dagtaak moet aanvatten. Eenmaal dat jullie in de slaapkamer zijn aangekomen maak je je klaar om zo vlug mogelijk in bed te komen.

Niettegenstaande de vrouwelijke hygiëne
Een grote rol speelt, mag het niet de bedoeling zijn dat uw man de rij moet doen om in de badkamer te komen, zoals hij moet doen om zijn trein te halen. Zorg er echter wel voor dat je het beste voorkomen hebt als je gaat slapen. Tracht een voorkomen te hebben dat innemend is zonder uitdagend te zijn. Als je een nachtcrème moet aanbrengen of krulspelden, wacht tot hij slaapt want het zou hem kunnen ergeren bij het zien van een dergelijk schouwspel net voor hij slaap.

Wat de intieme relaties betreft met je man
Het is heel belangrijk je te herinneren wat jullie elkaar beloofden bij het huwelijk en voornamelijk de belofte van gehoorzaamheid. Als hij van oordeel is onmiddellijk te willen slapen dan zal het zo zijn. Te allen tijde word je geleid door de wil van je man en oefen je op geen enkel moment druk op hem uit om hem tot een intieme relatie te stimuleren.

Als je man voorstelt te paren
Aanvaardt met nederigheid maar houdt steeds in het achterhoofd dat het plezier aan de man is besteed en veel belangrijker is dan dat van een vrouw. Als hij zijn orgasme bereikt is een beetje gekreun van jouw kant niet misplaatst, integendeel het zal hem overtuigen dat jij er ook plezier aan hebt beleefd.

Als je man minder normale handelingen voorstelt
Gedraag je gehoorzamend en lijdzaam maar geef je eventueel ongenoegen aan door een stilzwijgen. Het is waarschijnlijk dat je man onmiddellijk zal inslapen. Breng je kledij weer in orde, breng je schoonheidsproducten aan alsook je haarverzorging.

Nu mag je de wekker zetten
Om zeker even voor je man op te zijn in de morgen. Zo kan je hem een kop thee maken tegen dat hij wakker wordt.

Knip en plak

Komen deze leefregels echt uit een katholiek schoolboek over huishoudkunde uit 1960, bestemd voor meisjes? Nee. Met wat speuren via Google en digitale krantenarchieven laat zich de volgende geschiedenis reconstrueren.

De lijst hierboven volgt in chronologische volgorde een dag uit het leven van de ideale echtgenote, vanaf het moment voor thuiskomst van haar man tot en met het volbrengen van de huwelijkse plichten in bed. Het eerste deel hield halt voor de slaapkamerdeur. Dit circuleerde in de Verenigde Staten sinds de jaren tachtig onder de titel ‘The Good Wife’s Guide‘ als fotokopie en per fax. Gefingeerde bron: het tijdschrift Housekeeping Monthly van 13 mei 1955. Later werd het voorzien van een illustratie waarop de vrouw achter het fornuis staat als haar man thuis komt – het (echte!) omslag van een tijdschrift uit 1957. Tientallen Engelstalige columnisten gebruikten de lijst in de jaren negentig als stof voor hun stukjes en vervolgens verspreidde het zich als ketting-email.

Het tweede deel, vanaf ‘Eenmaal dat jullie in de slaapkamer zijn aangekomen…’,  is van later datum. Dit verschijnt in 2001 in kranten en op het web, zowel afzonderlijk, als zogenaamd uittreksel uit een Engels voorlichtingsboek voor meisjes uit 1960, als in combinatie met de eerdere lijst. Het geheel is kort daarna vertaald door een Vlaming (‘Spreek hem aan … met een plezante stem’; ‘hij zou zich kunnen verplicht voelen’).

Foplijstenfolklore

Er bestaat nog een derde lijst in dit genre, die pretendeert nóg ouder te zijn: Instruction and Advice for Young Brides, uit 1894. In 2012 publiceerde de Vlaamse krant De Standaard een bloemlezing uit deze hoax:

‘Geef je man zelden seks en wees niet te wild, anders zou je huwelijk kunnen uitdraaien op een op lust gebaseerde relatie.’

‘Kersverse bruidjes hoeven hun man niet te verwennen: twee keer seks tijdens de eerste huwelijksmaand moet volstaan.’

‘Als je partner je verleidt, kan je hem op afstand houden door ziekte, slaperigheid of hoofdpijn te veinzen. Klagen, argumenteren of schelden voor het slapengaan is ook heel effectief, zo wil een man niets meer ondernemen in bed.’

De quasi-historische lijst is een geliefd folklore-format. Een ander voorbeeld is het populaire Arbeidsreglement uit 1858, dat regels bevat als: ‘Nu de kantooruren drastisch verminderd zijn en wel tot elf uren per dag, is het tot zich nemen van voedsel toegestaan tussen half twaalf en twaalf uren, maar het werk mag onder geen enkele voorwaarde onderbroken worden.’

Moraal

Dergelijke teksten zijn altijd in de eerste plaats een commentaar op onze eigen tijd. De betekenis die degenen die ze doorgeven eraan hechten varieert. De een spreekt zijn afschuw uit over het verleden, de ander verzucht: ‘Wat een mooie tijd was dat!!!’

Amerikaanse columnisten hebben de ‘oude’ lijst regelmatig voorzien van even karikaturale moderne versies: ‘Luister naar hem – maar laat hem nooit het laatste woord hebben.’ ‘De avond is voor hem – een kans om de wasmachine te repareren en het vuilnis buiten te zetten.’ Of, verzoenend: ‘Tot slot: eet nooit knoflook, behalve als hij dat ook doet. En leer de buitenspelregel.’

 

Bronnen
Datering van de verschillende teksten is onder meer gebaseerd op zoeken in de nieuwsdatabases LexisNexis, Delpher, Factiva en Proquest Historical Newspapers.
 • Burnie, J. (2001). The good wife jibe. Scottish Daily Record, 8 juni.
 • Heresiarch (2010). Cautionary advice to young ladies - and Internet users.
 • Snopes (2013). How to be a Good Wife.
 • Snopes (2005). Advice to Young Brides.
 • Summerix, L. (1998). '50s checklist shows times have changed. South Bend Tribune, 24 april.
 • sluiten

  8 thoughts on “‘Als je man voorstelt te paren’: seksadvies uit 1960

  1. Geachte heer Burger,

   Is bekend, wie deze Nederlandse versie heeft bedacht?
   Is dat de redactie van Famme? Die zeggen in ieder geval dat ze het zelf in dat boekje uit 1960 gevonden hebben. De afbeelding op hun website is dan ook zonder die inleidende tekst over dat katholieke boekje. Zie hun website http://www.famme.nl/zo-word-ik-een-goede-echtgenote/.
   Zijn ze deel van het complot of is het toch geen hoax?

   Romke

   • Scherp opgemerkt – het ging om een Schotse columniste, die haar aanbevelingen voor vrouwen besluit met: ‘Finally – never eat garlic unless he has eaten it, too. And learn the offside rule.’ (Joan Burnie, ‘The good wife jibe.’ Scottish Daily Record, 8 juni 2001)

  2. Wij hadden thuis een boekje wat je als katholieke vrouw kreeg bij je huwelijk, vol met wenken en regels,,,,hetgeen ik hier lees, herken ik daaruit.

  3. HA Peter, mooi stuk. De tekst komt zeer googletranslated over. Die afwisseling van u en jij, die idiote taalfouten en -constructies…. die deden mij al argwanend kijken. Dat men zo’n hoax niet goed doeT!

  4. Oh gelukkig het is een hoax, dit soort dingen werd natuurlijk nooit verteld aan jonge meisjes die net getrouwd waren….Maakt het uit dat het samengesteld is? De insteek is heel lang zo geweest en in sommige huwelijken nog steeds. Het zou mooi zijn als we er allemaal hard om zouden kunnen lachen maar helaas kan niet iedereen dat nog…

  5. Ooit (+/- 1957) kwam ik als 14 jarig, naïef en zeer onwetend meisje per ongeluk een verkeerd teruggezet boek tegen in de bibliotheek, (hoorde eigenlijk thuis in de rubriek ‘alleen voor volwassenen’) sloeg het open en las iets als: Zet naast uw bed een bakje ijswater neer en houd uw hand hierin. Als uw man zijn hoogtepunt bereikt legt u uw ijskoude hand op zijn scrotum om zijn moment nog te versterken. Geen idee wat die bizarre tekst betekende maar ik begreep dat het iets was dat mijn ouders wel zouden weten. Heb het niet durven vragen.

  6. Mijn moeder, geboren in 1945, had wel degelijk een boekje in haar nachtkastje liggen waarin stond hoe een vrouw zich gedragen moest en een hele summiere sexuele voorlichting. We hebben later rollend van het lachen elkaar er uit voorgelezen. Het boekje is allang verdwenen en mijn ouders zijn er helaas ook niet meer maar toen ik het stukje las kwam er toch wel herkenning boven
   .

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *